Rozliczanie się ucznia z ulgami

• Autor wątku Autor wątku zacnyolex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zacnyolex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam!
Proszę o pomoc, poprzez udzielenie mi kilku odpowiedzi:

Jestem uczniem, pracowałem na umowę zlecenie, oddawałem krew honorowo (4 x 450ml).

1. Czym jest na picie-11 Przychód, Koszty uzyskania przychodów i zaliczki?

U mnie wygląda to tak:
Przychód - 1973,79
Koszty uzyskania przychodu - 394,76
Dochód - 1579,03
Zaliczka pobrana przez podatnika - 284

2. Żeby rodzice otrzymali ulgę prorodzinna na dziecko, czy musze sie z nimi rozliczac? (jestem pelnoletni).

3. W takim wypadku, czy moge odliczyc ulge za krew? Wyliczylem, ze bedzie to 118,42zl (czyli 6% moich zarobkow (przychod)?)

4. Internet jest na tate, czy normalnie on moze odliczyc sobie ulge, jezeli rodzice rozliczaja sie razem?

Panowie, ale nie wszyscy na raz, dziekuje : *

zacnyolex napisał:
Na tym forum są też kobiety.
Nie zadałeś pytania we właściwym wątku. Poza tym, nie mamy obowiązku odpowiadać...
Już mi się nie chce, po takim podniesieniu wątku.
Ale będę ponad to...
zacnyolex napisał:
Czym jest na picie-11 Przychód, Koszty uzyskania przychodów i zaliczki?
A czego nie rozumiesz?
2. Nie. Ale mogą skorzystać z ulgi prorodzinnej, ponieważ Twój dochód jest mniejszy niż 3091 zł.
3. Nie ma sensu. I tak dostaniesz zwrot zapłaconych zaliczek
4. Może.

Dziekuje bardzo :)
A czemu za krew sie nie oplaca?
Czy wszystkie ulgi nie sumuja sie?
Ile moge z samych wyplat dostac zwrotu?

Aha. Na konto dostalem okolo 2300zl z tutylu wyplat, a na picie kwoty sa zanizone, co powinienem zrobic?

Aha, czyli za krew moge po tych 3091?

Dostalem wyplate w styczniu (mialem termin do 24 dnia nastepnego miesiaca), jednak umowa byla od 1 grudnia do konca miesiaca. Pracowalem w workprofit i umowe podpisywalem co miesiac

Skoro wypłata była w styczniu, to będzie uwzględniona w zeznaniu podatkowym za 2013.

troche glupie, bo pracowalem w 2012 roku... no ale coz...

przepraszam za banalne pytania...

Czyli jak od stycznia zmienilem miejsce pracy, to dostane 2 pity?
A jak sprawdzic, ile zarobilem w tym roku? Dostalem potwierdzenie wyplaty za styczen, wszystko opisane, jednak nie widze... Mam na 1/4 etatu stawke x, jednak nie przepracowuje powiedzmy 40h tlyko 50h. A nie chcialbym przekroczyc tej kwoty 3091...

zacnyolex napisał:
Czyli jak od stycznia zmienilem miejsce pracy, to dostane 2 pity?
Dostaniesz tyle PIT-ów, ile miejsc pracy.
zacnyolex napisał:
Dostalem potwierdzenie wyplaty za styczen, wszystko opisane, jednak nie widze..
To Ty masz przed oczami to potwierdzenie, nie ja.

ok, a ile moge dostac zwrotu na podstawie danych z 1 posta?
pracowalem 'na kasie' co to sa koszta uzyskania przychodu?

Kwota wolna od podatku w 2012 to 3091zł, więc nadpłata podatku = 284zł

ok, rozumiem, a co to sa koszta uzyskania przychodu?

art.22 ustawy o PIT
Kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 23.

tal, czytalem na necie pare artykulow, ale jestm chyba za mlody/glupi zeby do konca to pojac...

mozesz podac przyklady?

Poczytaj ustawę o PIT art.22 i dalsze.

Ag_Maz napisał:
Skoro wypłata była w styczniu, to będzie uwzględniona w zeznaniu podatkowym za 2013.

Czy oby na pewno? Slyszalem rozne opinie.
Argumenty przeciw:
1. po co pracodawca moze do lutego wysylac pity?
2. czemu okres rozliczeniowy jest do kwietnia?
3. mam zeznanie podatkowe za 2012 rok
wiec za rok w 2014 nie moga mi przyslac za 2012...

Liczy się rok podatkowy, w którym został osiągnięty dochód. Wynagrodzenie za pracę za m-c grudzień otrzymuje się zwykle w styczniu, a więc dochód został osiągnięty w roku podatkowym 2013. W skrócie: ważny jest moment otrzymania dochodu, a nie moment jego wypracowania.

Ostatnia edycja:
zacnyolex napisał:
po co pracodawca moze do lutego wysylac pity?
Wyobraź sobie, że zatrudniasz 200 osób. Przygotowanie deklaracji zajmuje trochę czasu, nawet jeśli trzeba kliknąć parę razy w komputerze. Do tego czas drukowania, pakowania do wysyłki i wreszcie wysłanie. I wyobraź sobie, że masz na to czas 30 dni od rozpoczęcia roku... A do tego, jeszcze zostaje normalny tok pracy kadr- przygotowywanie wypłat, itd.
Albo wyobraź sobie ZUS, który musi przygotować PITy dla "kilku" tysięcy ludzi...
Powodzenia.
zacnyolex napisał:
czemu okres rozliczeniowy jest do kwietnia?
Po to, żeby ludzie mogli zebrać dokumenty, ewentualnie wyegzekwować je od płatników, którzy swoje obowiązki zignorowali.
zacnyolex napisał:
wiec za rok w 2014 nie moga mi przyslac za 2012...
Ale Ty ten przychód uzyskałeś w 2013 r. Tak jak napisał Ci gmarcing

Powrót