Rozliczenia podatkowe -razem czy osobno?

• Autor wątku Autor wątku kaor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaor

Witajcie
moja siostra wyszła za mąż za Niemca-rozwodnika. Płaci swojej byłej żonie alimenty. Nadal rozlicza się z podatku razem ze swoją byłą żoną. Czy może się rozliczac indywidualnie? Proszę o poradę.
Pozdrawiam kasia

indywidualnie moze, tylko po co ? skoro ma nowa zone niech sie z nia rozlicza wspolnie.
urzad finansowy w niemczech pewnie dziwnie popatrzy na goscia ktory ma nowa zone a podatkowo rozlicza sie ze swoja ex :cool:

NO właśnie o to chodzi...śmierdzi mi ta sprawa i uważam że szwagier coś kręci. Twierdzi, że inaczej nie może bo płaci na byłą żonę alimenty i dlatego rozlicza się z nią wspolnie i chodzi do niej z Pitem aby go podpisała. Nie znam się na ichniejszym prawie, ale na zdrowy rozum jest to nie logiczne i głupie.
Kasia

Aha jeszcze się miałam Was zapytać czy alimenty byłej żonie płąci się dożywotnio czy nie?
Kasia

alimenty zonie? :o od kilku juz lat zostal zniesiony przepis nakazujacy placic "unterhalt" na byla zone po rozwodzie, byc moze ma stary wyrok sadowy ale to mozna zmienic. teraz matka moze wystapic o alimenty pod warunkiem, ze jest samotnie wychowujaca dzie-cko(-ci) i nie moze podjac pracy zarobkowej w wymiarze wiekszym niz 15 godz/tydz

jesli chodzi o rozliczenie to wierutna bzdura, jedno z drugim nie ma nic wspolnego. alimenty moze placic na dzieci jesli je posiada ale wtedy ich wysokosc jest odliczana od dochodu netto
zapytaj siostry jaka on i ona maja klase podatkowa

A jeśli ta była żona jest niepełnosprawna to też nie ma obowiążku płacenia alimentów?
Kasia

jesli jest niepelnosprawna to bedzie placil alimentyale rozliczac sie moze osobno, pytanie tylko czy to jest niepelnosprawnosc wrodzona czy nabyta?

tak czy inaczej jesli ma przyznane w wyroku to placic bedzie musial, gdyby to byla niepelnosprawnosc wrodzona dostawalaby jeszcze kindergeld dozywotnio
reasumujac, placic musi - wspolnie rozliczac sie nie musi to 2 rozne sprawy

Ostatnia edycja:
oboje? niemozliwe, musza miec razem 8 pkt.

Hmmm tak mi siostra powiedziała. Ona nie pracuje bo ma małe dziecko tylko jej mąż. Ale mówię ci że on po prostu kręci. Uważa, że jak słabo mówi po niemiecku to już może jej kity wciskać. A ona głupia się daje...
Kasia

jesli on ma trzy to ona pewnie ma wpisane 5.
a ty czy sie daje czy nie to juz jej prywatna sprawa, jak mowi slabo to niech idzie na intergracyjny kurs jezykowy, skierowanie dostanie w kazdym miescie w ausländeramt.

Witam!
Mam pytanie a mianowicie mąż mieszka(posiada niemiecki meldunek) i pracuje w niemczech(ma otwartą gewerbe ),a Ja z dwójką dzieci mieszkam w Polsce .
Czy w takim przypadku mąż może uwzględnić mnie przy swoim rozliczeniu i jeśli tak czy w takim przypadku będzie miał jakieś ulgi.

kaor napisał:
Witajcie
moja siostra wyszła za mąż za Niemca-rozwodnika. Płaci swojej byłej żonie alimenty. Nadal rozlicza się z podatku razem ze swoją byłą żoną. Czy może się rozliczac indywidualnie? Proszę o poradę.
Pozdrawiam kasia

maz musi sie rozliczac z podatku z obecna zona prawdopodobnie niedopatrzenie finanzamtu ze na to pozwolilo

Powrót