Rozliczenie bezgotówkowe PZU

• Autor wątku Autor wątku Jakub M.....
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jakub M.....

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Państwa
Klasyka gatunku... samochód jadący za mną nie wyhamował i uderzył w tył samochodu. Wezwana Policja stwierdza jego winę.
Szkoda zgłoszona do PZU (ubezpieczenie sprawcy jak i moje w tej firmie), zdecydowałem się na formę bezgotówkową w ASO.
Wertując forum spotkałem się z wieloma postami, w których właściciele borykają się z problemami dotyczącymi wycen/późniejszych żądań dopłat ze strony ASO bądź też perypetiami z TU.
Na co więc zwracać uwagę przy zlecaniu naprawy bezgotówkowej w ASO by ta niemiła przygoda zakończyła się jak najbardziej bezstresowo
- czy ASO w naprawie kieruje się kalkulacjami PZU dotyczącymi wyceny szkody (robi to na co TU wyraża zgodę - na nic więcej)
- jak najlepiej zabezpieczyć się przed późniejszymi nakazami zapłaty ze strony ASO w przypadku zbyt niskiej wyceny TU w stosunku do kosztorysu ASO
Naprawianym pacjentem jest Citroen C5 z 2007. Nie upieram się nawet na oryginalne części, nie chcę złotówki z TU na moje konto. Chciałbym tylko jak najszybciej zakończyć sprawę bez mojej ingerencji lub broń Boże drogi sądowej.

Już tam ASO się z PZU dogada. Wziąłeś samochód zastępczy na czas naprawy?

Od dawna tak naprawiam prywatne samochody i nie miałem problemów z rozliczeniami. Mieszkam w małym mieście, więc tu nie ma ASO i jest tylko jeden partner PZU. Mają samochody na czas naprawy. Problem miałem dawno temu naprawiając w ASO Volvo ale samochód był firmowy i właściciel firmy chciał trochę zarobić na szkodzie. I zarobił ale kosztowało mnie to dużo pracy i nerwów. To była raczej Warta a nie PZU.

Powrót