Rozliczenie dochodów z kilku żródeł

• Autor wątku Autor wątku Maki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maki

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Praca etatowa - otrzymałem PIT 11 rozliczam na PIT 37
Umowa zlecenie - otrzymalem PIT 11 rozliczam na PIT 37 razem z dochodami z pracy etatowej.
Z rachumnku maklerskiego w banku otrzymam PIT 8C (chyba) z tytułu zakupu i sprzedaży akcji. Rozliczyć go w/w PIT 37, czy w PIT 36 osobno, a może w jakiś inny sposób :?:

Dziękuję za odpowiedz

Czyli w moim przypadku składam dwa oddzielne PIT-y :?:
PIT 37 z umowy o prace i umowy zlecenia, oraz PIT 38 z rachunku maklerskiego :?:
"Podatnik składający PIT-38 może być zobowiązany do złożenia oprócz PIT-36 również PIT-36 albo PIT-37"

Dziękuję za odpowiedz :brawo:

Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy wyliczony zysk, lub uzysjaną statę w PIT 38 wpisuję w jakimś polu PIT 37 tak, żeby powiązać te dwa dokumenty (tak jak kwotę wyliczoną np w PIT/0 wpisujemy w PIT 37) czy są to dwa oddzielne dokumenty osobno rozliczane mimo, że totyczą jednej osoby (podatnika).
Np. W PIT 37 uzyskam nadpłatę i ją odbiorę, natomiast w PIT 38 będę miał zyski od których będę musiał zapłacić podatek.
A co w przypadku, kiedy w PIT 38 będzie wykazana strata :?:

Dziękuję i pozdrawiam

Dziękuję za informację i link do broszury - bardzo szczegółowo opisy PIT 38
Składam dwa odrębne zeznania PIT-37+PIT/0+NIP-3, oraz PIT-38+NIP-3

Jeszcze raz dziękuję za fachową poradę :brawo:

Pozdrawiam

Co do składania NIP-3, to aktualizację składa się tylko wówczas, gdy są jakieś zmiany (nr dowodu, adres, numer konta).
Nie ma potrzeby składać NIP-3 z PIT-37 i PIT-38. Jeśli były jakieś zmiany, to wystarczy dołączyć do jednego zeznania podatkowego, jak nie było zmian, to się nie składa.

Były zmiany (nr dowodu, adres do korespondencji, numer konta), więc NIP-3 złożę, ale nie wiedziałem, że wystarczy dołączyć tylko do jednego zeznania.

Dziekuję za kolejną wskazówkę :ok:

Pozdrawiam

Powrót