rozliczenie działalności i etatu

• Autor wątku Autor wątku aktawres
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aktawres

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam kilka pytań dotyczących rozliczenia działalności gospodarczej.
Zaznaczę że na początku 2008 roku byłem jeszcze na działalności, ale większość roku pracowałem "na etacie"
1) Czy składki na ubezpieczenie zdrowotne pomniejszają podatek a składki na ubezpieczenie społeczne zmniejszają podstawę do opodatkowania?
2) co się dzieje z zapłaconymi składkami na fundusz pracy ( liczy się jak społeczne czy zdrowotne)?
3) czy dochody z działalności gospodarczej i pracy na etacie mogę rozliczyć na jednym PIT-36?
4) co mam wpisać w polu "należna zaliczka, w tym zaliczka pobrana przez podatnika" (przy działalności)? Jak mnie rozliczało biuro rachunkowe, coś tam wpisało. Rozliczając się sam-nie mam pojęcia :)
5) czy gdzieś w rozliczeniu uwzględniam kwotę wolną od podatku? Gdzie?
dziękuje za pomoc

Ostatnia edycja:
Zakładam, że rozliczano dział.gosp. na zasadach ogólnych.
1)tak
2)składki na FP są kosztem i powinny być wpisane do PKPiR jako FPwłaściciela (oczywiście jako zapłacone!)
3)tak
4)taka jaka była obliczana co miesiąc lub deklarowana - nie mylić z wpłaconymi (można
obliczać, ale nie wpłacać)
5)przy obliczaniu podatku dochodowego w poz.171 w PIT-36.

Wszystko zrozumiałem oprócz "powinny być wpisane do PKPiR jako FPwłaściciela".
Czy to oznacza że powinny być uwzględnione w pozycji 48 jako koszt działalności?

pozdrawiam i dziękuje za szybką odp/

Kiedy składka FP za właściciela zostanie opłacona powinna być wpisana do PKPiR w kolumnie pozostałe koszty (kol.13).
Czego dotyczy pozycja 48???

Pozycja 48 w PIT-36 dotyczy kosztów uzyskania przychodów w pozarolniczej działalności gospodarczej.
Co oznacza PKPiR? Czy mówisz o PIT-36?

PKPiR tj Podatkowa Księga Przychodów i Rozchodów.
Jest to poz.46 w PIT-36 wersja 14, a w niej wpisuje się koszty uzyskania przychodów (KUP) wynikające z prowadzenia PKPiR (patrz odpowiednie Rozp. Min.Finansów w sprawie prowadzenia tejże księgi).
FP właściciela nie wpisuje się bezpośrednio w formularzu podatkowym!!!
Nie wiem w jaki sposób można było prowadzić dział.gosp. nie mając pojęcia o PKPiR.
A co z remanentem na 31 grudnia 2007r, i remanentem po likwidacji dział.gosp.???? Czy były zrobione????

Remanent nie był robiony... Była to prosta działalność "pośrednictwo finansowe". Rozliczałem się na zasadach ogólnych - wg skali podatkowej.
Przychód miałem mniejszy niż jednomiesięczne składki na ZUS. Dlatego po na koniec lutego zamknąłem działalność i rozpocząłem pracę na etacie. Czy to coś zmienia w naszych dotychczasowych ustaleniach?

Działalność to działalność - nie ma prostej czy skomplikowanej. Wszystkich obowiązują te same przepisy Min. Finansów o prowadzenie PKPiR i ustawa o podatku doch. osób fizycznych.
Remanent robi się zawsze (dotyczy materiałów, środków trwałych, itd, itp) !!!
Gdy nic nie ma to po prostu wpisuje się do arkusza inwentaryzycyjnego: "STAN ZEROWY" z data i podpisem.
Za brak remanentu grozi sankcja ze strony US.

Posty "aktawres" ostrzegają potencjalnych klientów, przed korzystaniem z usług "pośredników finansowych".
Komentarz na temat wiedzy takich pośredników jest zbyteczny.

Powrót