Rozliczenie kaucji

• Autor wątku Autor wątku Jasiunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jasiunia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam
Proszę o informację gdzie mogę znaleźć przpisy dotyczące rozliczenia kaucji za mieszkanie. Opiszę sytuację.

Mój mąż wynajął mieszkanie. Umowa była podpisana tylko przez mojego męża.Mieszkanie to zostało zdane. Następnie zmieniliśmy mieszkanie ale nie zmieniliśmy Vermieter. Nową umowę podpisaliśmy oboje z mężem. Teraz to mieszkanie zostało zdane ale Vermieter żąda abym zapłaciła Nebenkosten za poprzednie mieszkanie. Mam z mężem rozdzielność majątkową i nie wiem czy muszę płacić rachunek, który nie jest wystawiony na moje nazwisko. Dodam, że kaucja jest na rachunku bankowym i ani ja sama ani mój Vermieter nie może jej ruszyć bez zgody drugiej osoby. (Sparkonto- Mietkaution)

Mieszkanie które wynajmowaliśmy wspólnie zostało zdane w sposób prawidłowy. Posiadam protokół zdania mieszkania. Sprawa dotyczy tylko kaucji, która została wpłacona

Moje pytania
1. Gdzie mam szukać informacji na ten temat?
2. Czy Vermieter może samowolnie pokryć rachunek z kaucji za inne mieszkanie?

Jeżeli najemcą pierwszego mieszkania był jedynie Twój mąż, to tylko on odpowiada i właściciel nie może domagać się od Ciebie zapłaty Nebenkosten. Nie może też potrącić sobie tej kwoty od kaucji za drugie mieszkanie, bo ta kaucja nie była wpłacona w celu zabezpieczenia roszczeń z jakichś wcześniejszych stosunków umownych, tylko tych związanych z tym konkretnym nowym mieszkaniem.

Dzięki za odpowiedź. Wiesz może gdzie znajdę przepisy które to regulują. Myslę tutaj o kaucji.

Powrót