rozliczenie komornika

• Autor wątku Autor wątku zbysio46
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zbysio46

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Czy mam prawo do rozliczenia komornika ?
Chodzi mi o to, że chciałem zakończyć całkowicie temat zadłużeń u komornika, a mam poważne podstawy aby przypuszczać, że wiele pozycji zadłużenia są wzięte z potocznie zwanego "sufitu". Nie wiadomo czy pozycje ujęte jako koszty egzekucji, koszty potrąceń, koszty przesyłania, koszty przelewów, inne wydatki itd., itd,. mają potwierdzenie z rzeczywistymi kosztami poniesionymi przez komornika. O rozliczeniach w sensie , na co, komu, kiedy, jaka część, na jakiej podstawie prawnej i dlaczego taka a nie inna wysokość, chciałbym wiedzieć wszystko bo są to moje pieniądze a komornik nie jest tworem nieomylnym.
W jakiej formie mam wystąpić do komornika o wyżej opisane rozliczenie i jaki ma on termin na spełnienie mojego wniosku. Jaki powinien być mój następny ruch, jeśli komornik ignoruje mój wniosek ?, czy skutecznym może być tylko skarga na czynności komornika ?

Przepis prawny:
Art. 763. Komornik zawiadamia stronę o każdej dokonanej czynności, o której terminie nie była zawiadomiona i przy której nie była obecna, i na jej żądanie udziela wyjaśnień o stanie sprawy.

W formie pisemnej. W przypadku braku odpowiedzi - można złożyć skargę do sądu albo wystąpić do sądu o nakazanie komornikowi w trybie art. 759 § 2 kpc.

Powrót