Rozliczenie niemieckiego podatku, a uzyskany Kindergeld

• Autor wątku Autor wątku nika44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nika44

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 103
Witam!
Mam pytanie odnośnie rozliczenia podatku w Niemczech za 2012 rok.
Otóż mąż pracował w Niemczech w 2012 r. od stycznia do pażdziernika, później zjechał do Polski i miesiąc pracował w Polsce i od końca listopada znów w Niemczech, aż do końca 2012 r.
Teraz dostaliśmy decyzję z Familienkasse, że przyznano nam Kindergeld od kwietnia 2011 do końca marca 2012 i od listopada 2012r do teraz. Po prostu nie uwzględnili okresu od kwietnia do października. Odwołaliśmy się i jesteśmy na etapie zbierania i przesyłania do Familienkasse dokumentów, o które proszą.
W związku z tym, że mąż chce się rozliczyć za 2012r. chcieliśmy się dowiedzieć, czy uzyskany Kindergeld za 2012r. ma jakiś wpływ na wysokość zwrotu podatku z Niemiec???
Pytam, ponieważ Pani, która będzie mężowi sporządzać rozliczenie, twierdzi, że przez to, że uzyskał Kindergeld, będzie miał mniejszy zwrot podatku. Czy to prawda? I jak mamy się rozliczyć, jeśli tak, skoro odwołaliśmy się w Familienkasse, bo nie uwzględnili całego okresu w 2012 r. przez który mąż pracował w Niemczech?
Proszę o pomoc i rozjaśnienie mi tej zagmatwanej sytuacji.

Witam,
z mojego doswiadczenia a ostatnio pomagalem rozliczyc sie mojemu bratu ktory otrzymuje Kindergeld i w tamtym roku otrzymal rowniez Elterngeld, Kindergeld nie ma wplywu na rozliczenie podatkowe a tylko Elterngeld ktory pomniejsza uzyskane rozliczenie na koniec roku. Jezeli chodzi o Kindergeld to w Finanzamt wypelnia sie specjalny druczek i przedklada decyzje z Familienkasse. A jezeli chodzi a wasze Kindergeldy to nalezy sie wam o ile sie nie myle za te miesiace w jakich pracowal maz w niemczech. Moge sie mylic bo moze sie cos pozmienialo w tym roku. Jeszcze przed rokiem tak bylo jak napisalem.

Dzięki za odpowiedź.
Pytałam,ponieważ kobitka, która nam rozlicza co roku podatek niemiecki coś kręci, że Kindergeld spowoduje zmniejszenie zwrotu podatku. I właśnie zastanawiałam się czy ma rację. Boję sie, żeby firma, w której mąz pracował nie przygarnęła sobie w jakiś tego zwrotu, ponieważ kobieta, która rozlicza ten podatek jest w jakiś sposób związana z firmą, w której mój mąż pracował. Ma zlecenie na tłumaczenia dokumentów i rozlicza też podatki.
Elterngeld nie pobieraliśmy.
Czy w związku z tym powinniśmy się obawiać rzetelności Pani rozliczającej podatek?
Czy ja mam przesłać tą decyzję, którą dostaliśmy, czy czekać aż przyjdzie decyzja po naszym odwołaniu się ( ale jak znam niemiecką biurokrację, może to troszkę potrwać).

nika44 napisał:
Dzięki za odpowiedź.
Pytałam,ponieważ kobitka, która nam rozlicza co roku podatek niemiecki coś kręci, że Kindergeld spowoduje zmniejszenie zwrotu podatku. I właśnie zastanawiałam się czy ma rację. Boję sie, żeby firma, w której mąz pracował nie przygarnęła sobie w jakiś tego zwrotu, ponieważ kobieta, która rozlicza ten podatek jest w jakiś sposób związana z firmą, w której mój mąż pracował. Ma zlecenie na tłumaczenia dokumentów i rozlicza też podatki.
Elterngeld nie pobieraliśmy.
Czy w związku z tym powinniśmy się obawiać rzetelności Pani rozliczającej podatek?
Czy ja mam przesłać tą decyzję, którą dostaliśmy, czy czekać aż przyjdzie decyzja po naszym odwołaniu się ( ale jak znam niemiecką biurokrację, może to troszkę potrwać).

Wydaje mi sie ze Panstwa oszukuje jezeli chodzi o te Kindergeld, ale nie bede kogos oczernial bo jednak tego niemieckiego prawa nie znam do konca. Z doswiadczenia wiem ze na rozliczenie czeka sie do 3 miesiecy max. przynajmniej ja wiecej nie czekalem. Rozliczalem sie 2 razy. Szczerze nie mam pojecia czy powinna Pani wysylac ta decyzje. Wiem tylko tyle ze nie musza sie Panstwo rozliczac koniecznie w tym roku mozna poczekac do nastepnego i za dwa lata sie rozliczyc moze do tego czasu sie cos wyjasni. A jak nie to zawsze mozna zrobic korekte. U mojej mamy bylo tak ze ona sie rozliczyla nie podajac wogole ze pobiera Kindergeldy i dopiero po paru miesiacach doniosla ten druk o ktorym wspomnialem wczesniej i decyzje ze pobierala Kindergeldy i tyle.

Ostatnia edycja:
Wielkie dzięki! Tak zrobię, że poczekam, aż sprawa w Familienkasse się wyjaśni do końca i mąż rozliczy się dopiero jak otrzymamy odpowiedź na nasze odwołanie.
Pozdrawiam!

Powrót