Rozliczenie PIT-38 przez studenta

• Autor wątku Autor wątku Harper123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Harper123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam!

Jestem studentem. Od 3 lat systematycznie co miesiąc otrzymywałem 1000 PLN od rodziców.
Oczywiście nie wykazywałem tych pieniędzy w zeznaniu podatkowym.
Pieniądze te inwestowałem na giełdzie. W sumie przez te 3 lata zainwestowałem 24 000 PLN.
W tym roku mam stratę około 15 000 PLN, którą muszę wykazać w zeznaniu.
W tym czasie nie miałem żadnych innych dochodów (nigdzie nie pracowałem).

Moje pytanie brzmi:
1. czy w takim wypadku gdzie nie mam żadnych dochodów a mam dużą stratę US wezwie mnie w celu wyjaśnienia sprawy?
2. czy taka kwota i taka sytuacja kwalifikuje się do tego, aby US sprawdził moje konto w banku ?
3. czy jeśli napiszę takie oświadczenie o tym skąd mam te pieniądze to będę musiał zapłacić jakąś karę?

dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

No ładnie, straciłeś ponad 60% kasy na giełdzie?

Wiesz jak to jest z giełdą. Teraz na GPW podczas kryzysu prawie się nie da zarobić. Czy straciłem? To jest trudne pytanie, bo poniosłem stratę 15000 na transakcjach kupna i sprzedaży, ale wskutek tych działań mam więcej akcji tych spółek niż przedtem. Nieważne.
W poprzednich latach byłem na niewielkim minusie rzędu 200 PLN, więc nie płaciłem podatku od zysku, ale wszystko oczywiście wykazywałem.
Tylko, że w tym roku wskutek tego całego kryzysu suma straty jest konkretna i zastanawiam się, jak w urzędzie udowodnić skąd miałem te pieniądze (na słowo chyba nie uwierzą)

Powrót