rozliczenie PIT - Niemcy

• Autor wątku Autor wątku aka83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aka83

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Witam!
Mąż jest zatrudniony przez polskiego pośrednika i delegowany do pracy w Niemczech. Dostał PIT po polsku od tego pośrednika i po niemiecku z Finanzamt. Mąż pracuje w Niemczech od lutego 2012. W styczniu 2012 pracował jeszcze w Polsce. Ja mam PIT z polskiego Urzędu Pracy (zasiłek) i od polskiego pracodawcy. Gdzie i jak powinniśmy się rozliczyć? Czy możemy się np rozliczyć razem w Niemczech? Czy mąż może się rozliczyć ze mną razem w Polsce i jeszcze w Niemczech? Jak to wygląda?

powinien dostac PIT-11 od pracodawcy polskiego za styczen 2012 jesli niema to pytać, pity-11 pracodawcy i instytucje powinny wydać do końca lutego.Jesli mial czy ma umowe o prace z posrednikiem polskim czyli jest on polskim pracodawcą w 2012r, czyli powinien sie rozliczyć w Polsce i pytać w US jakie PITY złozyć, Niemcy tu nie mają nic dotego moim zdaniem.Sprawdz na forum ponizej link
http://forumprawne.org/prawo-finansowe-podatkowe/393974-podatek-2012-polska-niemcy.html#post2093986

dziś pytał się jakiejś księgowej i ona powiedziała, że ma się normalnie rozliczyć w Polsce i oprócz tego może jeszcze w Niemczech dodatkowo

Pytanie po co w Niemczech, skoro był zatrudniony przez polskiego pracodawce i odprowdzał składki do polskiego ZUSu. Jezeli chce jakieś zwroty podatków z Niemiec to musi pracować w niemieckiej firmie i w niemczech odprowadzać składki i chyba przez min.183dni w roku podatkowym
Rozliczamy podatkowo swoje dochody z pracy za granicą - PORADNIK - Dochody zagraniczne - PIT - Wieszjak.pl
Rozliczenia roczne PIT 2012/2013 – Deklaracje PIT – Ulgi podatkowe i odliczenia 2012/2013 - PIT.pl
Dobrze by było gdyby jeszcze ktos sie tu wypowiedział, tez mnie to interesuje.

po to w Niemczech, że dostanie wyższy zwrot podatku. dostał PIT z Finanzamt i może się rozliczyć w Niemczech, a tam rozliczasz się raz na 2 lata, a jeśli chcesz to możesz raz na rok. Wiem, że jak chciało się rozliczać w Niemczech, to w Polsce składało się w US tzw. pit zerowy, ale coś tam się już pozmieniało i teraz nie wiem

no to w końcu mial umowe (niemiecką) z niemieckim pracodawcą czy nie, bo piszesz o polskim posredniku...posrednik jako polski pracodawca, czy jako kto?..

jest zatrudniony przez polską firmę i delegowany do Niemiec, gdzie jest zameldowany i płaci podatki

rozliczyliśmy się razem w Polsce (pit 36 i PIT/ZG), ale nie wiem jak się teraz rozliczyć w Niemczech. Mam zaświadczenie z polskiego US EU/EWG, ale kompletnie nie wiem, jaki druk, pit mam wypełnić w niemieckim Finanzamt (mąż chce się rozliczyć sam w niemczech)

aka83 napisał:
jest zatrudniony przez polską firmę i delegowany do Niemiec, gdzie jest zameldowany i płaci podatki

nadal nie rozumiem jego formy zatrudnienia i jakim prawem chce sie rozliczać w niemczech (ma Steuerklasse? -którą?).
Jezeli delegowany to dostaje wypłatę z polskiej firmy w zł (i polski kwit RMUA) i ewent. jescze diete dzienną w euro za pobyt w tym przypadku niemczech
w 2012 42E i 102E limit na nocleg (chyba ze ma oplacony) i do rozliczenia
pit11 od polskiego pracodawcy, tak to rozumiem. Skoro jest zatrudniony przez polską firmę (polska umowa o pracę) to jakim cudem pracodawca (polski) odprowadza(ł) za niego podatek do niemieckiego Finanzamtu. Albo źle przedstawiasz jego forme zatrudnienia.
Mimo wszystko sądzę, że bez Steuerberatera sie nie obejdzie..

Bardzo mnie ciekawi ten przypadek

Mąż jest zatrudniony na umowę o pracę przez polską firmę, a pracuje w niemieckiej firmie w Niemczech (jest delegowany). Ma tam zameldowanie, dostał niemiecki NIP. I dostał PIT po polsku na adres polski i po niemiecku na adres niemiecki. RMUA dostaje po polsku, bo w PL jest ubezpieczony. A podatki też płaci w Niemczech (potrącają mu np. co miesiąc na kościół:)) Nie rozumiem, dlaczego nie może się rozliczyc w Niemczech, skoro nawet pracownik sezonowy może...

może to ja mylę pojęcia, jestem w kwestii rozliczeń kompletnie zielona. a w PL mamy zwrot

Odgrzewając stary wątek, jeśli kogoś to interesuje...
Pracownik zatrudniony u polskiego pracodawcy (np. biuro pośrednictwa pracy) a oddelegowany do wykonywania pracy w krajach UE (np Niemczech) na podstawie formularza ZUS A1 składki na ubezpieczenia odprowadzane ma w Polsce, a podatek w Niemczech. Dlatego rozlicza się i w Polsce i w Niemczech. Pracownik oddelegowany jest meldowany w Niemczech, nadawany jest mu Steuernummer (nr NIP). Po 183 dniach uzyskuje tzw nieograniczony obowiązek podatkowy i może ubiegać się o ulgi podatkowe.

Delegacja zagraniczna jest innym pojęciem i nie uprawnia pracownika do ubiegania się o zwrot podatku w Niemczech, ponieważ nie jest od odprowadzany do zagranicznego urzędu skarbowego.

Witam, mam pytanie odnośnie rozliczenia podatkowego. Otóż mąż pracuje w Niemczech na stałe i tam przebywa większośc roku. Ja jestem bezrobotna w Polsce. On ma wpisane na karcie całorocznej, ze ma 1 klase podatkową. Wiem, że w Niemczech musi sie obowiązkowo rozliczyć a czy w Polsce tez musi. Jesli tak to czy sie to bedzie opłacało?

Powinien się rozliczyć tam gdzie mieszka więcej niż pół roku. W tym przypadku w Niemczech. Jeśli miał dochody w Polsce powinien rozliczyć je w Polsce i wskazać dodatkowo w niemieckim zeznaniu podatkowym. Jeśli nie miał dochodów w Polsce nie ma obowiązku rozliczać się w Polsce.

To wiem, tylko chodzi mi o to, że ośrodek interesów zyciowych (patrz żona) ma w Polsce. Jak na to patrzec? Czy wogóle ujawniac to i czy sie opłaci rozliczyc w Polsce? Chodzi o zwrot podatku. A może się rozliczyc w Niemczech ze mna mimo że ja jestem zameldowana i mieszkam w Polsce?

Miejsce pobytu żony nie jest kryterium decydującym o ośrodku interesów życiowych. Istotny jest zamiar pobytu i okoliczności towarzyszące.
Jeśli małżonek mieszka za granicą, rozliczenie podatku w Niemczech następuje co do zasady samodzielnie.

Witam , mam problem z rozliczeniem podatku. Mieszkam w Niemczech i tutaj pracuje, w Polsce dostałam pieniądze z tytułu nie dotrzymania terminu od dewelopera , jest to dochód z innych źródeł, PIT 8C - dostałam... I moje pytanie jest takie, czy mam to rozliczyć w Polsce? Nie mam innych dochodów oprócz tego. Od kilku lat rozliczam się z Niemczech. Nie wiem , czy mam w deklaracji niemieckiej uwzględnić ta kwotę? A ona przecież jest w złotówkach. Czy rozliczyć to w Polsce. A wypłatę niemiecką jak zawsze w Niemczech. Czy może ktoś mi pomóc? :help:

Dochod uzyskany w Polsce rozlicza sie w Polsce, natomiast w Niemczech dochod z Polski trzeba ujawnic, ten dochod podwyzsza kwote, od ktorej liczona jest stawka podatkowa ale nastepnie przy kwocie do opodatkowania nie jest ujmowany.

Powrót