Rozliczenie PIT osobno

• Autor wątku Autor wątku mikaelkooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mikaelkooo

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam z żoną rozliczamy się razem i przekroczymy limit 112 tys na pewno... ale czy jest możliwość rozliczenia się osobno będąc w małżeństwie i gdy mieszczac się w 56 tys na osobę żona wzięła by ulgę na dziecko jest to wszystko okej prawnie co pisze? W pracy mi mówią współpracownicy że jest taka możliwość chciałem się upewnić. Dodam, że mamy tylko jedno dziecko

Czy rozliczacie się razem czy osobno nie ma znaczenia. Ulga przysługuje jeżeli po zsumowaniu waszych dochodów nie przekraczacie kwoty 112 tys zł.

Potwierdzam Pejotworc - nie ma znaczenia jak się rozliczycie - limit macie przekroczony.
Limit dotyczy małżonków (a takimi jesteście) - a nie "wspólnie opodatkowanych".

Wyjątek...
Nie ma limitu do ulgi prorodzinnej jeśli dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności....

Mam pytanko jeszcze limit to dochód ja plus żona z pit 11 mniej więcej czy np tzw dochód po odliczeniach poz 126 w zeznaniu? Bo to różnica? Proszę o szybką pomoc dzięki

W takim razie chyba się zakwalifikuje z żoną mam już pit od żony i okazało się ze macierzyński i l4 są w innych rubrykach niż dochód i jak tak to pozostanie jeszcze minus składki to powinniśmy się zmieścić czekam jesce na swój pit ale gdybym tu nie pisał to wielu rzeczy bym nie wiedział dziękuję

"od żony i okazało się ze macierzyński i l4 są w innych rubrykach niż dochód" musisz chyba bardziej się skupić oglądając PIT-37 - a najlepiej daj komuś go zrobić.

Powrót