Rozliczenie PIT w innym województwie

• Autor wątku Autor wątku tunczyk1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tunczyk1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Mam pytanie. Pochodzę z województwa zachodniopomorskiego z miejscowości na B. Tam jestem na stałe zameldowany. Mój urzad skarbowy od rozliczeń PIT jest Myśliborzu. Aktualnie od dwóch lat mieszkam u żony w województwie pomorskim koło trójmiasta. Nie jestem tu zameldowany tymczasowo (meldunek w dowodzie nie zmieniony. miejscowość na B i zachodniopomoskie). Pracuję w firmie od roku i owa firma wystawiła mi PIT za 2012 rok na adres tymczasowego zamieszkania (ta miejscowość podlega pod urząd w Wejherowie). Firma znajduje się koło wejherowa. Jak już pisałem PIT wystawiła na adres tymczasowy i wybrała urząd do rozliczenia w Wejherowie. I tu moje pytanie. Czy mogę się tam rozliczyć mimo, że adres zameldowania mam w zachodniopomorskim i podlegam urzędowi z Myśliborza? Czy będą jakieś problemy? Czy mam iść do firmy aby wystawiła pit na adres zameldowania?

A w zeszłym roku gdzie się rozliczyłeś? Złożyłeś do US w W-wo aktualizacje danych ZAP-3?
Własciwym naczelnikiem urzędu do którego składa się zeznanie jest naczelnik własciwy dla adresu zamieszkania na dzień 31.12.2012.

Ostatnia edycja:
1) Powinieneś dopełnić obowiązku meldunkowego
2) Rozliczamy się względem miejsca zamieszkania, a nie zameldowania.

Czyli skoro nie jestem zameldowany w miejscowości pod wejherowem mogę tam złożyć PIT ? Nie chcę miec później problemów. W zeszłym roku PIT wysłałem do myśliborza ale jeszcze wtedy pracowałem w innej firmie w Redzie.

Ostatnia edycja:
Nawet musisz.
I powinieneś dopełnić obowiązku meldunkowego.

Powrót