rozliczenie podatkowe a malzenstwo polki i niemca zawarte w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Dowody
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dowody

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jestem Polka ,emerytka, mieszkam w Polsce, mam wyjsc zamaz za Niemca.Slub ma odbyc sie w Niemczech.Po slubie dalej pozostaje w Polsce,pobieram moja Polska emeryture.Ponadto podpisalismy notariala intercyze wazna od dnia slubu.Chcialabym sie dowiedziec jaki powyzsza sytuacja bedzie miala wplyw na rozliczenia podatkowe zarowno moje w Polsce jak i malzonka w Niemczech.Bardzo prosze ozwrotne informacje. Maria,pozdrawiam.

Niemiecki małżonek wraz z Tobą może złożyć w Niemczech wniosek o tzw. Zusammenveranlagung, czyli wolno tłumacząc "wspólne opodatkowanie". Wspólne oświadczenie podatkowe i wspólne oświadczenie podatkowe powoduje, że podlegające opodatkowaniu dochody małżonków (ich suma) jest niższe, aniżeli opodatkowanie dochodów tylko jednego małżonka, tego żyjącego w Niemczech. W przypadku wspólnego opodatkowania małżonków wysokość podatku wynika z korzystnej, małżeńskiej tabeli podatkowej, tzw. Splittingstabelle, podczas kiedy podatek należny od osobno opdatkowanych dochodów małżonka wynika z tzw. Grundtabelle, tzn. tabeli podstawowej, która przewiduje wyższe stawki podatkowe. Jeśli zatem podlegający opodatkowaniu w Niemczech małżonek ma wysoki dochód do opodatkowania, wówczas wspólne oświadczenie podatkowe małżonków obniży jego obowiązek podatkowy. A zatem oboje małżonkowie mogą złożyć wniosek o wspólne opodatkowanie i złożyć wspólne oświadczenie podatkowe, aby podatek małżonka obniżyć. Oczywiście ważne jest to wszystko, jeśli jeden z małżonków - w tym wypadku Ty - będzie mieszkało w Polsce, a drugie w Niemczech.

Dziekuje erkorda. Ale nie o to mi chodzilo. Moje pytanie dotyczy tego czy ja ze swojej polskiej emerytury moge nadal sie rozliczac w Polsce a moj malzonek ze sojej niemieckiej w Niemczech.Zaznaczam jeszcze raz ze od dnia slubu bedziemy mieli rozdzielnosc majatkowa istale zameldowanie kazdy w swoim kraju.Pozdrawiam Maria:help::help:

Powrót