Rozliczenie podatku w Niemczech za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku yksja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yksja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Chciałam się dowiedzieć, czy złożenie zeznania podatkowego jest obowiązkowe dla osoby, która jest pracownikiem, a nie pracodawcą. Jeżeli tak, do kiedy należy takie zeznanie złożyć? Doszły do mnie sprzeczne informacje. Mianowicie, jako pracownik, nie muszę się tym martwić, bo moje składki zostały przez pracodawcę odprowadzone, a zeznanie opłaca się złożyć, celem uzyskania ewentualnego zwrotu. A druga informacja, że powinnam takie zeznanie złożyć do 30 września. W Niemczech mieszkam od połowy 2012 roku. W 2012 roku przepracowałam 5 miesięcy, więc jakiś konkretny termin mnie nie obowiązywał. Natomiast 2013 rok mam przepracowany cały.

Ostatnia edycja:
W zasadzie pracownik, czyli osoba, która zarobkuje na podstawie umowy o pracę, nie jest ustawowo zobowiązana do składania oświadczenia podatkowego (Einkommensteuereklärung). Tak mówi § 46 Einkommensteuergesetz (niemiecka ustawa o podatku dochodowym). W tym przepisie przewidziane są jednak wyjątki. Ogólnie, bez wnikania w szczegóły podam, że obowiązek składania oświadczenia podatkowego przez pracownika istnieje, jeżeli zarobił on w ciągu roku więcej niż 10.700,- Euro brutto (przy wspólnym opodatkowaniu małonków, jeśli wspólny dochód przekroczył 20.200,- Euro).
Oczywiście, to oświadczenie powinno się złożyć, jeśli odciągnięty przez pracodawcę podatek od wynagrodzeń jest wyższy, aniżeli ten, który po odliczeniu różnych, kwot wolnych od podatku, ulg itd. powinien być zapłacony.
Np. jeśli chodzi o ten Twój rok 2012, to uważam, że powinnaś w Twoim interesie złożyć oświadczenie, ponieważ jeśli Twój pracodawcy zatrzymywał w ciągu tych 5 miesięcy podatek od wynagrodzeń, to na pewno jest nadpłata. Tak jest na pewno, ponieważ do kwoty 8004,- Euro nie płaciło się za rok 2012 żadnego podatku (tzw. Freibetrag, czyli kwota zarobku wolna od podatku wynosiła na rok 2012 8004,- Euro). Przecież ten podatek od wynagrodzeń, który potrącił Ci w ciągu tych 5 miesięcy w roku 2012 zostanie Ci zwrócony, ale musisz złożyć to oświadczenie podatkowe.

erkorda napisał:
jeśli chodzi o ten Twój rok 2012, to uważam, że powinnaś w Twoim interesie złożyć oświadczenie, ponieważ jeśli Twój pracodawcy zatrzymywał w ciągu tych 5 miesięcy podatek od wynagrodzeń, to na pewno jest nadpłata. Tak jest na pewno, ponieważ do kwoty 8004,- Euro nie płaciło się za rok 2012 żadnego podatku (tzw. Freibetrag, czyli kwota zarobku wolna od podatku wynosiła na rok 2012 8004,- Euro). Przecież ten podatek od wynagrodzeń, który potrącił Ci w ciągu tych 5 miesięcy w roku 2012 zostanie Ci zwrócony, ale musisz złożyć to oświadczenie podatkowe.

Tak, wiem. Za rok 2012 jestem rozliczona. Uzyskałam także zwrot nadpłaconego podatku. Za rok 2013 w zasadzie też zamierzam złożyć zeznanie, bo chciałabym np. odliczyć koszty dojazdów do pracy. Nie wiem tylko, czy obowiązuje mnie jakiś termin. Czy też nic się nie stanie, jeżeli zrobię to np. w październiku, bądź listopadzie.
Dziękuję za odpowiedź.

Zakładam, że zgodnie z § 46 Einkommensteuergesetz nie podlegasz obowiązkowi składania oświadczenia podatkowego (Pisałem o tym wcześniej), dlatego termin do złożenia oświadczenia podatkowego za 2013 upływa w Twoim przypadku 31.12.2017 r. Natomiast dla tych, którzy podlegają temu obowiązkowi, termin upłynął 31.05.2014, co oznacza, że Finanzamt może ukarać za niezłożenie w terminie i oszacować dochód podlegający opodatkowaniu i w ten sposób wyliczyć podatek, co wcale nie zwalnia od złożenia oświadzcenia podatkowego. Ale Ciebie to nie dotyczy, bo Ty nie masz obowiązku składać; Ty możesz złożyć, jeśli chcesz; do 31 grudnia 2017.

Przejrzałam moje Lohnsteuerbescheinigung i niestety widnieje tam kwota brutto powyżej 10.700 Euro. A czy 1klasa podatkowa nie ma tu nic do rzeczy? Czyli wynika jednak, że miałam obowiązek złożyć to zeznanie. Rozumiem też, że powinnam zrobić to niezwłocznie? Człowiek cały czas uczy się na błędach, a i kolejny raz okazuje się, że nieznajomość prawa szkodzi.

Powrót