Rozliczenie podatku z Wielkiej Brytanii.

• Autor wątku Autor wątku pizza1906
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pizza1906

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Pracowałam 3 miesiące w Wielkiej Brytanii przez agencję pracy. Podatek był pobierany.
1. Czy ja muszę się rozliczać z angielskim Urzędem Skarbowym albo z polskim?
2. Jeżeli zażądam zwrotu podatku to wtedy rozliczam się z Polakami lub Anglikami?

Dodam, że nie mam P45 ani P60, bo nie wysyłają do Polski.

Nie słyszałem jeszcze aby ktoś sie rozliczał w polskim urzędzie skarbowym z podatku płaconego w Anglii, lecz w Polsce dziwne cyrki się dzieją i może być różnie, więc przepraszam jeżeli sie mylę.
Sprawa jest bardzo prosta-dokumenty do rozliczenia zawsze są wysyłane po kwietniu danego roku ,więc jeżeli pracowałaś w roku rozliczeniowym 2009/2010 twoje dokumenty rozliczeniowe dopiero przyjdą na adres pod którym byłaś zarejestrowana przez firmę w której pracowałaś.Poproś kogoś z osób (być może znajomych) które tam mieszkają niech Ci podeślą te papiery.Jak już je będziesz miała to zadzwoń do revenue albo wyszperaj na necie jak dokonać rozliczenia i poproś o przelanie kasy na konto na które wpływała Ci wypłata.
Od siebie dodam że angole ten podatek który płaciłaś przez tylko 3 miesiące powinni ci oddać w całości, natomiast Polska skarbówka bankowo Cie skroi na ciężko zarobionej kasie.
Jak zdołasz załatwić sobie te dokumenty do rozliczenia- to poszperaj na necie w kalkulatorach rozliczeniowych które dokładnie ci pokażą ile Ci sie należy z rozliczenia i zastanów się czy wogóle skórka jest warta oprawki.
Gdyby coś to pisz...
Pozdrawiam...

W sumie to orientacyjnie mogłabyś sobie to obliczyć z payslipów - o ile je masz...

Powrót