Rozliczenie podatku

• Autor wątku Autor wątku ajaworska85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ajaworska85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
temat jest mylnie bardzo ogólny, wpisany celowo ponieważ chodzi o rozliczenie podatku, jednak nie znalazłam podobnego wątku do tego który mnie dotyczy a właściwie moich rodziców.
Moja mama pracuje w Niemczech sezonowo już od wielu lat i dotychczas nie miała żadnych problemów z rozliczeniem. Tata natomiast pracuje w Niemczech od zeszłego 2014 roku. Od stycznia 2015 pracują razem na terenie Bawarii.
Przyszedł czas na rozliczenie podatku. Tak jak co roku do mamy biura podatkowego zastały złożone dokumenty - mamy od poprzedniego pracodawcy oraz taty od w tej chwili już ich wspólnego pracodawcy. Biuro podatkowe poinformowało, że w przypadku taty nastąpiły jakieś nieprawidłowości i wysłało w celu wyjaśnienia odpowiednie pismo do pracodawcy, który to po otrzymaniu owego pisma poinformował, że tata zwrotu podatku nie otrzyma ponieważ należy on do pracodawcy.

Chciałabym zapytać czy coś takiego jest w ogóle zgodne z prawem, czy pracodawca ma prawo do zajęcia zwrotu podatku?

Co można w takiej sytuacji zrobić?

Proszę o pomoc i szybką odpowiedź.

Po pierwsze trzeba przeanalizowac tresc tych pism. Zwrot podatku to kwestia pomiedzy pracownikiem a urzedem skarbowym a nie pomiedzy pracownikiem a pracodawca. Zakladam, ze w tych pismach zostaly wskazane konkretne powody.

Ale teoretycznie taka rzecz jest w świetle prawa niedozwolona?

Teoretycznie nie wyobrażam sobie sytuacji w której księgowy decyduje, ze zwrot podatku zostaje przekazany pracodawcy.

Niestety pracodawca dokonał rozliczenia za plecami pracownika :(

Pracownik powinien to zglosic do urzedu skarbowego lub na policje . To jest kryminal!!!

Takie jest też moje zdanie i jeśli sytuacja nie ulegnie zmianie trzeba będzie tak postąpić.
Póki co dziękuję za rady.:wink:

Powrót