Rozliczenie podatku

• Autor wątku Autor wątku Elvi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elvi

Użytkownik
Odpowiedzi
384
Witam

Moj syn pracowal kilka lat w niemczech.W 2014 roku wyjechal do Angli.
W tej chwili chcial by rozliczyc podatek, za ostatnie dwa przepracowane lata w niemczech.
Mieszkam na stale w niemczech i mogla bym sie podjac tego rozliczenia(znam ksiegowa).Wiemy ze bedzie napewno zwrot nadplaconego podatku za obydwa lata pracy.
Moje pytanie: czy ktos z Panstwa wie jak sie do tego zabrac ??? Jaki wpisac adres i numer konta ???
Mogla bym podac swoj nr konta oraz adres.
Czy potrzebne sa mi upowaznienia od syna i jak one powinny wygladac???

Z gory dziekuje za odpowiedz Elvi

Zlecic usluge Steuerberater i miec problem z glowy. Niemieckie Finamzamty niezbyt przychylnie patrza na domorosle ksiegowe, ktore bez odpowiednich kwalifikacji bawia sie w rozliczanie podatku. Pozatym za blednie wypelniona/rozliczona deklaracja podatkowa przez osobe bez uprawnien odpowiada finansowo podatnik, a kary sa dosc dotkliwe. Jesli zas deklaracja jest wypelniona przez doradce podatkowego, posiada jego pieczatke to podatnik nie musie martwic jesli doradca popelnil blad w obliczeniach. Sredni koszt za rozliczenie jednego rocznego zeznania to ok.50-80 euro, w zaleznosci od landu.

Pytanie:
czy ktos z Panstwa wie jak sie do tego zabrac ???
Odpowiedz:
Zlecic usluge ***** i miec problem z glowy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jezeli nie znasz odpowiedzi to nie odpowiadaj.Chce to zalatwic z udzialem **********,ale nie wiemy czy potrzebne sa nam upowaznienie od syna.On sam nie bedzie skladal tego zeznania tylko ja, jako matka.To ja mieszkam w niemczech ,wiec moze to byc z udzialem mojego adresu zamieszkania i nr konta w banku.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Elvi, z tym nie ma najmniejszego problemu. Każ synowi tylko podpisać takie krótkie pełnomocnictwo:

-----------------------------------------------------------------------------------------
VOLLMACHT
Ich, ....imie i nazwisko syna, geb. am ....data urodzenia ...., erteile meiner Mutter, ....Elvi ..., wohnhaft in .......Twój adres............, Vollmacht, mich vor dem Finanzamt in ........ zu vertreten und für mich Steuererklärungen für die Jahre .... (ktore lata) abzugeben. Meine Mutter ist auch berechtigt, die für mich bestimmten Zahlungen des Finanzamtes zu empfangen.

Miejscowość, data ..............podpis syna ......

---------------------------------------------------------------------------------------------

I to wszystko, Elvi. Kiedy będziesz miała to pełnomocnictwo podpisane przez syna, to pójdź do tej Steuerberater-ki (jeśli sama nie możesz wypełnić tego ESt.-Erklärung) i niech ona wpisze tam Ciebie (jest w formularzu taka rubryka!) jako pełnomocnika syna i dane dot. Twojego konta bankowego. Tu nie ma żadnej filozofi. Oczywiście, że możesz to zrobić także bez tego pełnomocnictwa, ale Finanzamt zażąda tego pełnomocnictwa, jeśli będzie miał przelać pieniądze syna na konto, którego syn nie jest posiadaczem, bo to jest Twoje konto bankowe. Tak, że wcześniej czy później będziesz musiała Finanzamtowi przedłożyć to pełnomocnictwo. Nie musi być notarialnie i bez wiekszych ceregieli. Jeśli chcesz, to spytaj tę Steuerberaterin, czy taki tekst pełnomocnictwa wystarczy: może ona zechce żeby było inaczej, bo ma inny gust. W każdym razie dla Finanzamtu to wystarczy, a jeśli jakiś nadgorliwiec z Finanzamtu będzie chciał, żeby podpis syna był poświadczony w jakimś angielskim urzędzie, no to niech syn poświadczy swój podpis; to będzie kosztowało parę groszy; np. w Niemczech notariusz bierze za to 15,- Euro.
Pozdrawiam Cię, Elvi

Ostatnia edycja:
Dziekuje bardzo za odpowiedz .Wiedzialam ze mozna na ciebie liczyc. Pozdrawiam

Witam.Mam pytanie mój mąż pracuje w Polsko -Niemieckiej firmie budowlanej jako zbrojarz.Ja mieszkam w Polsce z 3 dzieci.Firma dała nam papiery do podpisu o zwrot podatku ,podpisaliśmy i urząd skarbowy w Niemczech wysłał list do męża na jego adres Niemiecki o wpisanie na jakie konto ma wysłać nadpłatę. Mąż odesłał list do US w Niemczech i dostaliśmy 300 euro zwrotu na konto dla nas to jest dużo.Natomiast szef męża karze zwrócić te 300 euro bo to firma powinna dostać zwrot za niego i grozi że odliczy mu te 300 euro od wypłat.Proszę o pomoc czy szef może to zrobić? czy ma do tego prawo .Będę Bardzo Wdzięczna o Pomoc!
Mąż dostał wyrok od szefa z 1997 roku że nie mamy prawa do zwrotu TYLKO PRACODAWCA.

W żadnym wypadku nie oddawać pieniędzy szefowi!!! Powiedzieć mu ze zgłaszacie sprawe do Anwalta. Myślę, że szybko Was przeprosi za chęć wyłudzenia.

Zapytam tak z innej beczki niż powyższa konwersacja.

Otóż w czym tkwi problem: Ktoś chce przekazać mi 50 000 zł
na zakup sprzętu komputerowego z uwagi na to że się na tym nie zna.
Ja się znam i wiem co kupić co wybrać itd. Czy urząd skarbowy może mnie
ścigać jeśli otrzymałem taką kwotę a się nie rozliczyłem ? Mogę spać spokojnie
jeśli na moje konto wpłynie taka gotówka ?
Ja w tym wszystkim będę tylko pośrednikiem aczkolwiek dane np. zamówienia
w sklepie będą moje oraz u ewentualnego spedytora towaru.

Powrót