Rozliczenie wspólnie z małżonkiem pit37

• Autor wątku Autor wątku PrzemWas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PrzemWas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W roku podatkowym 2021 zadeklarowałem w kadrach u siebie w firmie aby na bieżąco co miesiąc opodatkowywano mnie wspólnie z żoną (pracujemy w jednej firmie). Nie mamy innych źródeł dochodów. Po rozliczeniu pita wyszło od groma do zapłaty dla US. Czy w związku z tym straciliśmy na tej deklaracji? Nie powinno to się zbilansować? Nigdy dotąd nie deklarowałem w firmie żeby na bieżąco nas rozliczano, tylko dopiero w rocznym picie. I zawsze mieliśmy zwrot podatku. Nie wiem co mnie podkusiło, nikt nam nie doradził ale ewidentnie straciliśmy na tej deklaracji, chociaż z mojego punktu widzenia to nie sprawiedliwe i powinno być obojętne kiedy się deklaruje.

W roku podatkowym 2021 zadeklarowałem w kadrach u siebie w firmie aby na bieżąco co miesiąc opodatkowywano mnie wspólnie z żoną
Doprecyzuj co to za deklaracja wspólnego opodatkowania.

Deklaracja dotyczyła, że w roku podatkowym 2021 będę rozliczał się z żoną. To co odhacza się w PIT-37 pkt 6.2 wspólnie z małżonkiem, zgodnie z wnioskiem, o którym mowa w art. 6 ust. 2 ustawy, ja zrobiłem to na początku roku 2021 w kadrach. W ten sposób chciałem aby pit wyszedł na zero. A tu niespodzianka i w tym przypadku muszę sporo zwrócić do US.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A skąd wyszła dopłata? Z jakiego wyliczenia? Podaj dane z PIT-11.

Powrót