Rozliczenie wynajmu z żoną a przekrtoczenie VAT

• Autor wątku Autor wątku michal1978pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal1978pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam dochody z wynajmu kilku nieruchomości - najem prywatny, ryczałt, ponadto do końca zeszłego roku miałem również działalność. Kilka lat temu moja księgowa zasugerowała mi abym owe dochody z najmów zaczął rozliczać z żoną w skutek czego zostaną ona niejako podzielone na połowę i dzięki temu nie przekroczę limitu vat (200tys) z dochodów z najmu + mojej działalności. Nieruchomości wspomniane stanowią mój majątek odrębny ale mam z żoną wspólność majątkową. Teraz jednak czytam że moja księgowa mogła być w błędzie i urzędy skarbowe zwykle oczekują że jeśli dana nieruchomość stanowi majątek odrębny jednego z małżonków to pomimo wspólności majątkowej powinien tylko on rozliczać ów dochód. Przyznam że jestem mocno zaniepokojony bo od 2 lat nie jestem płatnikiem vat (wcześniej jako kawaler byłem przez rok vat-owcem) dzięki owemu podziałowi tych dochodów z żoną. Na umowach z najemcami żona jest stroną wynajmu obok mnie. Czy US może zakwestionować obecny stan i stwierdzić że powinienem za ostatnie 2 lata zapłacić VAT gdyż zwolnienie ze względu na nieprzekroczenie limitu które wtedy zgłosiłem jednak mnie nie dotyczyło ? Sprawa, nie ukrywam mocno mnie stresuje, dlatego bardzo proszę o w miarę możliwości szybką odpowiedź.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
No ale licząc od kiedy te 5 lat ? W tej chwili nawet liczac że wszystkie dochody są na mnie nie przekraczam już limitu vat bo zakonczyłem działalnośc (z samych najmów nie przekraczam nawet jeśli uznać że są tylko na mnie), ale za ostatnie dwa lata jeśli nie rozliczałbym się z żoną przekroczyłbym. Oświadczenie o nieprzekroczeniu złożyłem w styczniu 2019 i wówczas przestałem być vatowcem. Czy w razie czego musiałbym odprowadzić vat od wszystkich wynajmów za dwa ostatnie lata czy również za ten rok pomimo iż w 2020 nie przekroczyłbym limitu nawet rozliczając się samemu ?

Powrót