M
michal1978pl
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam, mam dochody z wynajmu kilku nieruchomości - najem prywatny, ryczałt, ponadto do końca zeszłego roku miałem również działalność. Kilka lat temu moja księgowa zasugerowała mi abym owe dochody z najmów zaczął rozliczać z żoną w skutek czego zostaną ona niejako podzielone na połowę i dzięki temu nie przekroczę limitu vat (200tys) z dochodów z najmu + mojej działalności. Nieruchomości wspomniane stanowią mój majątek odrębny ale mam z żoną wspólność majątkową. Teraz jednak czytam że moja księgowa mogła być w błędzie i urzędy skarbowe zwykle oczekują że jeśli dana nieruchomość stanowi majątek odrębny jednego z małżonków to pomimo wspólności majątkowej powinien tylko on rozliczać ów dochód. Przyznam że jestem mocno zaniepokojony bo od 2 lat nie jestem płatnikiem vat (wcześniej jako kawaler byłem przez rok vat-owcem) dzięki owemu podziałowi tych dochodów z żoną. Na umowach z najemcami żona jest stroną wynajmu obok mnie. Czy US może zakwestionować obecny stan i stwierdzić że powinienem za ostatnie 2 lata zapłacić VAT gdyż zwolnienie ze względu na nieprzekroczenie limitu które wtedy zgłosiłem jednak mnie nie dotyczyło ? Sprawa, nie ukrywam mocno mnie stresuje, dlatego bardzo proszę o w miarę możliwości szybką odpowiedź.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Ostatnia edycja: