Rozliczenie z dochodów otrzymanych za granicą

• Autor wątku Autor wątku Nanderedal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nanderedal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Cześć.Tak sobie myślałem nad tym czy trzeba się rozliczać z dochodów otrzymanych za granicą ze państwem macierzystym do którego się wraca , czyli w moim przypadku z Polską.Mam na myśli czy jeśli bym np.pojechał do UK zarobić sobie na mieszkanie to wracając musiał bym sie rozliczać z tego co tam zarobiłem czy nie ?Np. gdybym zarobił sobie w UK 40 tyś funtów to czy z tego musiał bym się rozliczyć ze skarbem polskim? I ile w takim razie musiał bym oddać żeby te pieniądze stały się legalne.

Pozdrawiam

bylo to juz setki razy na forum od 2007 roku z dochodu uzyskanego w uk rozliczasz sie TYLKO w Uk!

To super , czyli jeśli dobrze rozumiem to jeśli wpłace pieniądze zarobione w UK do polskiego banku do skarbówka nie dobierze mi się do skóry?

Dzieki za odpowiedz :D.Pozdro.

[cytat:3hidjshm]
Opodatkowanie dochodów z pracy poza Polską
Polski podatnik, który pracuje za granicą, ale nie zmienił miejsca zamieszkania na zagraniczne, będzie miał obowiązek rozliczenia zarobków uzyskanych za granicą w Polsce. W tym celu będzie trzeba złożyć PIT-36 wraz z załącznikiem PIT/ZG....
[/cytat:3hidjshm]

W takim razie jak zmienie miejsce zamieszkania na zagraniczne , czyli bede zameldowany na zagranicznym miejscu zamieszkania to nie musze się rozliczać z dochodu otrzymanego za granicą.Czy musze mieć w polskim urzędzie od meldónków wpis że jestem zameldowany w miejscu zamieszkania za granicą ?Czyli można tak zrobić żeby się zameldować w urzędzie od meldunków ze zmienia się zamedowanie na dane zagraniczne , dalej zarabia się zagranicą jakiś czas np.20 lat , później przyjeżdża się do Polski z tym zarobkiem i wtedy się nie trzeba rozliczać z tego dochodu , ponieważ było sie zameldowanym zagranicą.Czy mam rację?Czy może jak się jest zameldowanym za granicą do melduję się człowiek w urzędzie zagranicznym ?

No właśnie jak to jest ?

Powrót