rozliczenie z polskim urzedem skarbowym a praca i zamieszkanie w UK

• Autor wątku Autor wątku quartette
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

quartette

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mieszkalam w Polsce do konca kwietnia 2016r., do tego czasu równiez tam pracowalam.
Od czerwca 2016r. pracuje w UK na samozatrudnieniu.
Zamierzam tutaj zostac kilka lat, jeszcze nie wiem jak dlugo.
W Polsce posiadam mieszkanie które wynajmuje.
Teraz pytanie a mianowicie nie wiem do konca jak sie rozliczyc za zeszly rok.
Czy powinnam dodac do rozliczenia dochody uzyskane w UK czy liczyc tylko te 4msce przepracowane tam?
Co jesli posiadam tam to mieszkanie, czy wplywa to jakos na sposob rozliczenia?
To samo pytanie odnosnie rozliczenia sie tutaj?
Wiem ze o wszystkim mozna poczytac w internecie ale nie potrafie znalezc konkretnych odpowiedzi.

Dziekuje i przepraszam jesli sie powtarzam

Ile oddziałów urzędów skarbowych tyle interpretacji :) Kwestie dyskusyjne:
1. trzymaj się tego że jesteś rezydentem podatkowym w UK- nabędziesz taki status po ponad połowie roku w UK.
2. to czy wyjechałeś z zamiarem stałego zamieszkania- więc nie wyjechałeś na 7 lat tylko na stałe a po 7 latach zamiar może ci się odwidzieć- jak nie po kilku dniach.
3. Mieszkanie- dla ciebie to inwestycja bo wynajmujesz, dla US może to być argument żę zamierzasz wrócić do Polski.

Znam w UK wielu Polaków- na palcach jednej ręki wyliczę słyszałem o takich do których coś miał US. Podobna historia- ktoś podpieprzył do US, małą miejscowość. Drugi problem to rok podatkowy- w Polsce od stycznia do grudnia tutaj kwiecień- marzec. I te pierwsze 4 miechy w Polsce są takie osierocone ... tu się z nich nie rozliczysz bo to we wcześniejszym roku podatkowym UK byłeś mniej niż pół roku w UK... a w listopadzie będziesz krócej niż rok w Polsce więc .... czarna dziura :).

Będąc samozatrudnioną w UK zapewne będziesz korzystała z pomocy księgowego. On Ci powie jak to rozegrać. Zysk z wynajmu jest chyba w Polsce opodatkowany ryczałtem, więc to płacisz do Polskiego US, ....

Ne chcę brać odpowiedzialności za to co dalej chciałbym napisać- co ja bym zrobił ... bo temat jest śliski. Aczkolwiek podejrzewam że są osoby które doradziłyby rozliczyć się z PIT i czynszu w Polsce zapominając dodać żę to co zarobione od kwietnia trzeba wpisać w tutejszym picie odejmując ryczałt zapłacony w Polsce, albo że tak robią i jeszcze ich US nie brał na przesłuchanie ani w UK ani w PL. w UK za wyłudzanie zasiłków lubią podpieprzać. W Polsce nie wiedzą za co ... Mniej osób wie tym lepiej.

edit:
Nie jestem księgowym, przepisy mogły się zmienić, skorzystaj z profesjonalnego usług księgowego. Mniej się martwisz dłużej żyjesz.

Ostatnia edycja:
Powrót