Rozliczenie za wynajem pokoi.

• Autor wątku Autor wątku Kimura82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kimura82

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Mam pytanie odnośnie opłaty skarbowej za wynajem,ale nie wiem jak się do tego zabrać. Zamierzam wynajmowować dwa pokoje w swoim domu. Za każdy pokój chcę 500 zł. Czy zatem rozliczam się z tych dwóch umów z dwojgiem ludzi bo kwota wynosi wspólnie 1000 zł czy żeby to opłacić każdy by musiał mi płacić po 1000 zł od pokoju? Dziękuję.

To przecież zależy od umowy. Jeśli umowę zawrzesz z każdą osobą oddzielnie, z każdą na jeden konkretny pokój za 500 zł - to każdy jest ci oddzielnie zobowiązany zapłacić 500 zł miesięcznie.

Jeśli zawrzesz z dwiema osobami jedną umowę na wynajem dwóch pokoi jednocześnie za 1000 zł obydwa - to te dwie osoby są ci obowiązane płacić co miesiąc 1000 zł, za co odpowiada każda z nich (tzn. że nie obchodzi cię, która zapłaci oraz czy i jak się rozliczą między sobą).

Jeśli zaś chodzi o rozliczenie podatkowe, to zauważ, że na formularzu podatkowym nigdzie nie wpisuje się tego ile, czego ani komu się wynajmuje. Podaje się wyłącznie kwotę osiągniętego przychodu. Tak samo płaci się też podatek - jedna kwota od wszystkich umów najmu łącznie.

Powrót