Rozliczenie

• Autor wątku Autor wątku Ees
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ees

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

1.W lutym 2012, będąc studentką, rozpoczęłam pracę na umowę zlecenie (która nieraz była zmieniana na umowę o dzieło).
W jaki sposób mam wypełnić PIT, jeżeli dostanę takowy od pracodawcy? Czy posiadanie statusu studenta w roku 2012 ma na to jakiś wpływ?

2.Czy sytuacja wyglądałaby podobnie w przypadku rozliczeń w przyszłym roku- jako słuchacz szkoły policealnej pracujący na umowę zlecenie/ o dzieło?

1.
Ees napisał:
W jaki sposób mam wypełnić PIT, jeżeli dostanę takowy od pracodawcy?
Nie masz pracodawcy, wypełniasz PIT-37. Wiersz nr 3- działalność wykonywana osobiście.
2. Tak.
Oczywiście, o ile masz mniej niż 26 lat.

Czyli z pracy żadnego PITu nie muszą mi dawać? W urzędzie poinformowano mnie, że tak powinni zrobić.

Muszą. Jeśli umowy były na > 200 zł.

A jak to wygląda w przypadku stawek godzinowych? (gdy w umowie jest np. 10zł za godzinę)

Ponadto nie wystawiałam rachunków zleceniodawcy w związku z umową. Jakie problemy będą się z tym wiązać odnośnie rozliczenia?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A wychodziło mniej niż 200 zł?

Czyli powinien być PIT-11.

Mam jeszcze jedno pytanie: czy zleceniodawca nie ma obowiązku płacić zaliczki na podatek w przypadku, gdy zatrudnia osobę uczącą się i po prostu nie odprowadza niczego tak jak w przypadku składek?

Ma obowiązek odprowadzić zaliczki.

A jeżeli nie odprowadzi, to wówczas ten obowiązek spoczywa na mnie?

Nie może nie odprowadzić z tego co wiem. Ma taki obowiązek i już. Inaczej to już będzie coś nielegalnego.

Powrót