rozlozenie dlugu na raty - zaswiadczenia

• Autor wątku Autor wątku alisondot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alisondot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, posiadam dlug, ktory znajduje się nadal u wierzyciela. Istnieje możliwosc rozlozenia go na raty, jednakze dostałam następująca informację:

W celu przygotowania stosownej Ugody umożliwiającej ratalną formę spłaty zadłużenia, niezbędne jest zatem przedstawienie oryginałów aktualnych dokumentów określających wysokość osiąganych dochodów lub ich brak.

Dokumentami potwierdzającymi status materialny osoby zainteresowanej ww. formą udogodnienia w spłacie należności, mogą być stosowne zaświadczenia z zakładu pracy, Urzędu Skarbowego, Urzędu Pracy, Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Ośrodka Pomocy Społecznej

Mieszkam za granicą i nie wiem jaki byłby stosowny dokument. Jedyny dokument, ktory mogę przedłożyć to chyba zaświadczenie z US o braku dochodow w 2016. Czy to wystarczy?
Dodam, że za granicą również nie pracuję.

Zanim podpiszesz jakąkolwiek ugodę... zapytam tak z ciekawości. Kto jest wierzycielem, dlaczego domaga się zapłaty, czy była sprawa w sądzie, skąd jest pierwotna wierzytelność.

ztm, kilka niezaplaconych oplat. Sa to oplaty z lat 2008-2010. Tylko jedna sprawa była w sądzie i u komornika.

tak, jak digiton - zanim się wyspowiadasz wierzycielowi, jeśli chcesz porady potrzebne są dodatkowe informacje. Jest różnica pomiędzy np. bankiem, a frrmą windykacyjną.
Samo dostarczenie oryginałów aktualnych dokumentów określających wysokość osiąganych dochodów niewiele daje, bo dodatkowo potrzebowaliby byś w orginale określił "wielkość spżywanego na śniadanie bekonu"...

ztm, kilka niezaplaconych oplat. Sa to oplaty z lat 2008-2010. Tylko jedna sprawa była w sądzie i u komornika.
I tylko ta jedna jest do zapłaty. Reszta jest przedawniona, nie ma potrzeby ich płacić, chyba, że chcesz.

dzięki za informację! Mam tylko nadzieję, że przez przypadek nie uznałam reszty dlugu(spraw, ktore nie trafily do sądu). Mailowo zadałam pytanie o możliwość rozłożenia długu na raty, nie padły żadne kwoty ani zobowiązująca ugoda. Otrzymałam jedynie informację, że jeśli chcę złożyć taki wniosek to potrzebne są dokumenty.

Jeśli to jest firma windykacyjna, a chcesz płacić - to spłać zadłużenie na swoich warunkach. Chroń swoją prywatność.

alisondot napisał:
... Mailowo zadałam pytanie o możliwość rozłożenia długu na raty, ...
Niczego nie podpisuj, tylko wpłacaj na ich konto taką kwotę, jaką uznasz za stosowną. Będą Cię straszyć, doliczać odsetki, ale się nie przejmuj i spałać tyle na ile opiewa dług wg Ciebie. O te wszystkie zbędne ich opłaty mogą sobie szczekać.

@Alladyn_A to jest najprostsza droga do strzelenia sobie w kolano.

ok, wycofuję się, teraz doczytałem o przedawnieniu. Nie wiem dlaczego alisondot pytał o spłatę w ratach.

Dzięki wielkie za pomoc.
O spłatę w ratach pytałam, bo boję się, że moje zapytanie o rozłożenie długu na raty sprawiło, że bieg przedawnienia został przerwany. Mam jednak nadzieję, że nie skoro nie padły żadne kwoty czy numer sprawy.

Nie został przerwany, spokojnie. Natomiast ta jedna sprawa, która do sądu i komornika trafiła, nie jest przedawniona, tylko pozostałe są.

Powrót