Rozmowa z konsultantem-dostęp/prawo do nagrania.

• Autor wątku Autor wątku Andrus_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrus_1

Stały bywalec
Odpowiedzi
478
Prowadziłem rozmowę z konsultantem operatora, która dotyczyła złożonej reklamacji, standardowo była nagrywana. Upłynął miesiąc i odmówili rozpoznania reklamacji, bo rzekomo nie przekazałem wszystkich niezbędnych okoliczności zdarzenia konsultantowi. Nie jest to prawda, co łatwo można zweryfikować ponieważ rozmowa była nagrywana, poprosiłem więc o możliwość zapoznania się z treścią nagrania. Odmówiono, .." nagrania są archiwizowane wyłącznie dla celów wewnętrznych i nie przekazujemy ich klientom indywidualnym" - dosłowne brzmienie.

Jakie przepisy regulują moje prawo (myślę, że je posiadam ...) dostępu do zapisu rozmowy telefonicznej z moim udziałem?, konsultant poinformował przed rozpoczęciem nagrania, że rozmowa jest rejestrowana (ogólnie) a nie, że wyłącznie do celów wewnętrznych operatora.

Podałeś tam swoje imię i nazwisko? To twoje dane osobowe. Zarządaj dostępu do danych na postawie Artykuł 15 RODO

1. Osoba, której dane dotyczą, jest uprawniona do uzyskania od administratora potwierdzenia, czy przetwarzane są dane osobowe jej dotyczące, a jeżeli ma to miejsce, jest uprawniona do uzyskania dostępu do nich oraz następujących informacji:

(...)

3.

*Administrator dostarcza osobie, której dane dotyczą, kopię danych osobowych podlegających przetwarzaniu. Za wszelkie kolejne kopie, o które zwróci się osoba, której dane dotyczą, administrator może pobrać opłatę w rozsądnej wysokości wynikającej z kosztów administracyjnych. Jeżeli osoba, której dane dotyczą, zwraca się o kopię drogą elektroniczną i jeżeli nie zaznaczy inaczej, informacji udziela się w powszechnie stosowanej drodze elektronicznej.

Uwaga: przepisy nie mówią o fragmencie kopii, ale o kopii, przez co ja uważam, że chodzi o całość nagrania ;-)

Andrus_1 napisał:
konsultant poinformował przed rozpoczęciem nagrania, że rozmowa jest rejestrowana (ogólnie)
I nie musiał tak naprawdę o niczym informować. To tylko takie dupokrycie przy upierdliwymi, tak samo jak "zastrzeganie" praw autorskich lub zgoda na przetwarzanie danych w CV. Brak informacji niczego nie zmienia.

bichon napisał:
Podałeś tam swoje imię i nazwisko? To twoje dane osobowe.
Nie musiałem, zadzwonił konsultant i zapytał czy rozmawia ze mną (imię+nazwisko) i od razu, że rozmowa jest nagrywana.
bichon napisał:
Zarządaj dostępu do danych na postawie Artykuł 15 RODO
Ok., dzięki :)

TSG napisał:
I nie musiał tak naprawdę o niczym informować.
To nie wiedziałbym nawet, że rozmowa jest nagrywana. Ale skoro nagrywali to powinni udostępnić jak twierdzi kolega @Bichon?

Powrót