Rozpoczęcie nauki drugi raz w szkole średniej

• Autor wątku Autor wątku czarekop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarekop

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Chodzę do 1 klasy technikum na profilu technik pojazdów samochodowych, przez cała 3 klase gimnazjum chciałem iść na informatyka jednak nasłuchałem się że w szkole do której chciałem iść jest próg 120 punktów,ja miałem 95, okazało sie że w szkole tej dodali klas i osoby mające 91 się dostały, a ja nie złozyłem tam papierów bo z góry załozyłem ze sie nie dostane, po czym plułem sobie w brodę za moją głupote.
Po uczęszczaniu tych 4 miesiecy do samochodówki znajomy z klasy informatycznej w tamtej szkole powiedział mi że z jego klasy wypisał się uczen, więc pomyslalem ze moze uda sie przeniesc, jest grudzien ale poszedłem do sekretariatu. Dyrektor powiedzial mi ze cieszy sie ze mam ambicje i zainteresowania informatyczne jednak w grudniu nie dałbym rady nadrobic w domu poziomu klasy z przedmiotów praktycznych, wziąłem od znajomego zeszyty z tych przedmiotów i dzisiaj napisałem email dość długi do dyrektora jeszcze raz w którym podałem moje motywacje do przyjecia, jutro powinienem dostać odpowiedź. Powiedziano mi w sekretariacie ze jezeli zalezy mi moge skonczyc ten rok w samochodówce i iść we wrześniu na rekrutacje do 1 klasy, chciałbym tak zrobic jednak moje pytanie jest takie.
Jeżeli chciałbym złożyć w czerwcu papiery do tej szkoły musiałbym zabrac je z obecnej, jednak termin rekrutacji mija chyba przed oddawaniem świadectw, więc to czy otrzymam promocje czy nie jest nieistotne, bo zabieram papiery [swiadectwo 3 klasy gimnazjum i wyniki egzaminu].
Do rekrutacji konta tworzyła szkola, moje pytanie czy teraz sam musze zrobic konto na tej stronie rekrutacyjnej, czy bede brany jako uczen gimnazjum czy jak?
Nie mam problemów z nauką i zdam klase na pewno czy jezeli wezme papiery a otrzymam promocje to w razie niedostania sie do tej szkoly z informatyka bede mogl kontynuowac w drugiej klasie nauke na mechanice czy zaczac od nowa bo bede traktowany jako uczen gimnazjum.
Z góry dziekuje za odpowiedź

Może trochę nie na temat. Co się tyczy technika informatyka. Jeśli wiążesz pracę w tym kierunku zaraz po ukończeniu szkoły. Prawie wszędzie (z naciskiem na wszędzie) chcą studiów wyższych lub min. 2 lata doświadczenia w pracy. Sam ukończyłem policealną czyli samą praktykę. Egzamin z OKE zdałem z wysokimi ocenami. Jednak pracy jak nie ma tak nie ma. Teraz poszedłem na studia i widzę dlaczego wymagają wyższego (materiał ze szkoły średniej nie liźnie nawet 1 semestru studiów nie mówiąc o pracy).
Wiem, że to forum to nie porady życiowe, jednak zaznaczam, żebyś miał to na uwadze i chyba lepiej wyjdzie Ci jednak to technikum samochodowe. Zawsze możesz na studia iść po tym i mieć dobrą pracę.

Co do Twojego pytania: Tak będziesz brany jako uczeń gimnazjum. Normalny tryb rekrutacji będziesz chyba musiał przejść, chyba że porozmawiasz z dyrektorem placówki i się dowiesz dokładnie czy jest możliwość, żebyś się przepisał do pierwszej klasy bez procesu rekrutacji.

Dziękuje za odpowiedź.
Jeżeli nie przyjmą mnie to będę mógł kontynuować na mechaniku drugą klasę jeżeli zdam, czy zabranie papierów mi wszystko wyzeruje?

Powrót