rozpoczynania dzialalnosci gospodarczej w polowie miesiaca

• Autor wątku Autor wątku ammi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ammi

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Jezeli osoba rozpczyna dizalalnosc w polowie miesiaca to jak oplaca skladki?
Cale za miesiac czy proporcjonalnie pomniejszone o ilosc dni, w ktorych nie prowadzila dzialalnosci?

Ubezpieczenie społeczne - proporcjonalnie do ilości dni prowadzenia działalności, natomiast ubezpieczenie zdrowotne w pełnej wysokości (jest niepodzielne).

a jaka jest podstawa do obliczania skladek obecnie
chodzi mi o zus obnizony dla rozpoczynajacych dzialalnosc
wiem, ze to 30%, ale od jakiej kwoty?

Dla rozpoczynających działalność podstawa społecznego to 337,80 zł (30% minimalnego wynagrodzenia w roku 2008 r. wynoszącego 1126 zl) Składka emerytalna, rentowa, chorobowa i wypadkowa, to do końca roku = 100,57 zł. Natomiast podstawa dla zdrowotnego to w m-cach wrzesień - listopad wynosi 2364,27 zł (składka = 212,78 zł).

[cytat="Janusz M.":2j7e7oh4]Ubezpieczenie społeczne - proporcjonalnie do ilości dni prowadzenia działalności, natomiast ubezpieczenie zdrowotne w pełnej wysokości (jest niepodzielne).[/cytat:2j7e7oh4]

jeszcze mam jedno pytanie - w przypadku wyliczania proporcji czy dzieli sie przez rzeczywista ilosc dni w miesiacu np. za pazdziernik przez 31 czy zawsze przez 30?

Przy działalności gospodarczej podstawę dzielimy przez liczbę dni w miesiącu. (luty = 28, marzec = 30, a grudzień = 31).

Powrót