Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Rozporządzenie MON w sprawie przeniesienia do rezerwy
witam dostałem wezwanie do wku na razie nie dzwoniłem do nich bo postanowiłem wybadać sprawe :roll:
Jak interpretować Rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 21 czerwca 2007 w sprawie przeniesienia do rezerwy.
Jestem absolwentem studiowałem pół roku matematykę w roku akademicki 2001/02 studai przerwałem w po sesji zimowej
następnie
rozpocząłem w 2002/03 studia na innym kierunku i zostałem absolwentem w 2007 roku.
Studia rozpocząłem wiec w 2001/02 roku akademicki.
Czy mogę wybronić się jakoś w WKU :?:
Wojsko ściga pracujących za granicą
(18 Lutego 2007)
Armia bierze się za poborowych, którzy wolą zarabiać pieniądze za granicą, niż spełnić konstytucyjny obowiązek. Wojsku brakuje poborowych, bo większość oznaczonych kategorią "A" uczy się i korzysta z odroczenia, a ci którzy odroczenia nie mają, wyjeżdżają do pracy za granicę - podaje RMF FM.
Lubelska Wojskowa Komenda Uzupełnień nie kryje, że z powodu wyjazdów za granicę, ma problemy z ilością stawiających się do poboru.
- Oni może chcą pójść do wojska, ale nie w tym momencie, gdy wojsko ich potrzebuje - mówi o poborowych jeden z pracowników WKU.
Wojsko zaczęło kierować wnioski do organów ścigania, dlatego poborowy, przyjeżdżający do Polski, może mieć problem na granicy.
Za uchylanie się od służby wojskowej grozi kara do 3 lat więzienia.
Autor: onet.pl
Ponieważ unikanie obowiązkowej służby wojskowej jest przestępstwem, więc może być ścigane z urzędu. Umożliwia to artykuł 224 Ustawy o powszechnym obowiązku służby wojskowej. -Moga wyslac za nim list gonczy a wowczas wystarczy przekraczac granice lub zwykla kontrol przez policje na ulicy UK i jest ugotowany Za rażące i trwałe uchylanie się od wojska grozi nawet do 2 lat więzienia oraz grzywna.Jest sie odnotowany w Krajowym Rejestrze Karnym jako przestepca. Znowelizowana ustawa od 3 stycznia 2006 zmienia wiek mężczyzn uznawanych za poborowych. Wcześniej WKU mogła ścigać poborowego do 24. (jeśli już się nie uczył) lub 28. roku życia (jeśli kontynuował naukę). Teraz jest to możliwe - przynajmniej teoretycznie - nawet do 50. roku życia.
.............................................
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 1 września 2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wojskowego obowiązku meldunkowego, obowiązku powiadamiania wojskowego komendanta uzupełnień oraz uzyskiwania zezwolenia na wyjazd i pobyt za granicą (Dz. U. z dnia 14 września 2006 r.) Na podstawie art. 53 ust. 5 ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2004 r. Nr 241, poz. 2416, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje: § 1. W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 1 czerwca 2004 r. w sprawie wojskowego obowiązku meldunkowego, obowiązku powiadamiania wojskowego komendanta uzupełnień oraz uzyskiwania zezwolenia na wyjazd i pobyt za granicą (Dz. U. Nr 140, poz. 1480) w § 3 po pkt 2 dodaje się pkt 2a w brzmieniu: "2a) zgłoszenie wyjazdu za granicę na okres dłuższy niż dwa miesiące i powrotu z tego wyjazdu;". § 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.