Rozpowszechnianie artykułów z innych portali internetowych na własnej stronie www

• Autor wątku Autor wątku labora
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

labora

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Przepraszam jeśli taki lub podobny temat już na tym forum był, jednocześnie proszę administratora o nie usuwanie tego wątku. Chodzi mi o rozpowszechnianie na stronie firmowej artykułów z podaniem źródła. Redakcje grożą sądem za kradzież ich materiałów. Konsekwencją tego jest natychmiastowa utrata pracy. Czy konsekwencje prawne grożą mojemu pracodawcy oraz wysokie odszkodowania?
Proszę o pomoc.

Co do zasady na stronie internetowej rozpowszechniasz, a nie publikujesz. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tylko prasa w określonych warunkach ma prawo bez zgody autora rozpowszechniać cudze artykuły prasowe. Po za tym dozwolonym użytkiem zawsze należy mieć zgodę autora/uprawnionego na takie korzystanie. Jak sądzę strona firmowa nie ma statusu prasy zatem nie ma prawa na korzystanie z ramach tej licencji ustawowej.

Dziękuję Tobie za odpowiedź, pracodawca zrobił dla mnie wyjątek, mimo tego, że popełniałem błędy, zostawił mnie, nie chciał bym mu "nabruździć", zważywszy, że to start-up. Proszę Cię, pomóż mi, jest jakaś szansa, żeby nikt z nas nir miał problemów?

labora napisał:
... Redakcje grożą sądem za kradzież ich materiałów. ...
Należy porozumieć się z uprawnionymi w celu polubownego załatwienia sprawy. Zapewne będą żądać opłaty za korzystanie.

Nie wiem nawet tego jaka redakcja straszy sądem, ponoć oficjalnego pisma jeszcze nie było, wczoraj dzwonili, twierdząc, że ich prawnik się tym zajmie. Tragedia. Muszę iść teraz do lekarza. Proszę Cię, zastanów się,co mogę dla Firmy już byłej, zrobić.

Nie ma odzewu na moje maile, telefony, sms-y, najgorsze jest także to. że przeze mnie szefostwo zwolniło z pracy także osobę, która, powiedzmy, nadzorowała moją pracę. Pozostaje mi tylko czekać.

Powrót