rozpowszechnianie przez torrent

• Autor wątku Autor wątku cezarcezar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cezarcezar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Jakis czas temu pobralem za pomoca torrentu program internetowy, ktory pozostal u mnie na dysku i w zwiazku z tym byl rozpowszechniony dalej.
W piatek przyszli do mnie panowie z policji, zabrali mi komuter na poczet dowodu w sprawie rozpowszechniania bez uprawnien programu komputerowego.
Czekam teraz na telefon z policji. Chcialbym sie spytac co w tej sprawie powinienem zrobic? jakie groza mi konsekwencje oraz co moge uczynic zeby odzyskac swoj komuter, mam tam wazne dane,ktorych nie mam kopii zapasowych a czytalem, ze wielu osobom komutera juz nie oddano.
Dziekuje za odpowiedzi
Pozdrawiam

cezarcezar napisał:
mam tam wazne dane,ktorych nie mam kopii zapasowych a czytalem, ze wielu osobom komutera juz nie oddano.

Zwróć się pisemnie do prowadzącego sprawę o wykonanie kopii dysku bez w/w programu lub wskaż które dane mają być skopiowane. Albo daj swój dysk albo zostanie kupiony nowy na Twój koszt. W/w czynność wykona zapewne Biegły.

cezarcezar napisał:
program internetowy, ktory pozostal u mnie na dysku i w zwiazku z tym byl rozpowszechniony dalej.
Podaj nazwę. Może być na PW jeśli nie chcesz pisać na forum.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
cezarcezar napisał:
... jakie groza mi konsekwencje ...
Odpowiedzialność cywilna:
Przepis prawny:
Prawo autorskie
Art. 79.
[Odpowiedzialność cywilna]

1. Uprawniony, którego autorskie prawa majątkowe zostały naruszone, może żądać od osoby, która naruszyła te prawa:
1) zaniechania naruszania;
2) usunięcia skutków naruszenia;
3) naprawienia wyrządzonej szkody:
a) na zasadach ogólnych albo
b) poprzez zapłatę sumy pieniężnej w wysokości odpowiadającej dwukrotności, (a w przypadku gdy naruszenie jest zawinione – trzykrotności)* stosownego wynagrodzenia, które w chwili jego dochodzenia byłoby należne tytułem udzielenia przez uprawnionego zgody na korzystanie
z utworu;
4) wydania uzyskanych korzyści.
*Wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dn. 23.VI.2015r. Sygn. akt SK 32/14 uznany za niezgodny z art. 64 ust. 1 i 2 w związku z art. 31 ust. 3 w związku z art. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.

2. Niezależnie od roszczeń, określonych w ust. 1, uprawniony może się domagać jednokrotnego albo wielokrotnego ogłoszenia w prasie oświadczenia o odpowiedniej treści i formie lub podania do publicznej wiadomości części albo całości orzeczenia sądu wydanego w rozpatrywanej sprawie, w sposób i w zakresie określonym przez sąd.

3. Sąd może nakazać osobie, która naruszyła autorskie prawa majątkowe, na jej wniosek i za zgodą uprawnionego, w przypadku gdy naruszenie jest niezawinione, zapłatę stosownej sumy pieniężnej na rzecz uprawnionego, jeżeli zaniechanie naruszania lub usunięcie skutków naruszenia byłoby dla osoby naruszającej niewspółmiernie dotkliwe.

4. Sąd, rozstrzygając o naruszeniu prawa, może orzec na wniosek uprawnionego o bezprawnie wytworzonych przedmiotach oraz środkach i materiałach użytych do ich wytworzenia, w szczególności może orzec o ich wycofaniu z obrotu, przyznaniu uprawnionemu na poczet należnego odszkodowania lub zniszczeniu. Orzekając, sąd uwzględnia wagę naruszenia oraz interesy osób trzecich.

5. Domniemywa się, że środki i materiały, o których mowa w ust. 4, są własnością osoby, która naruszyła autorskie prawa majątkowe.

6. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio w przypadku usuwania lub obchodzenia technicznych zabezpieczeń przed dostępem, zwielokrotnianiem lub rozpowszechnianiem utworu, jeżeli działania te mają na celu bezprawne korzystanie z utworu.

7. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio w przypadku usuwania lub zmiany bez upoważnienia jakichkolwiek elektronicznych informacji na temat zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi, a także świadomego rozpowszechniania utworów z bezprawnie usuniętymi lub zmodyfikowanymi takimi informacjami.

Odpowiedzialność karna:
Przepis prawny:
Prawo autorskie
Art. 116.
[Odpowiedzialność za naruszenie majątkowych praw autorskich / praw do zezwalania na realizację praw zależnych]

1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią kieruje,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.

4. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

cezarcezar napisał:
... czytalem, ze wielu osobom komutera juz nie oddano. ...
Przepis prawny:
Prawo autorskie
Art. 121.
[Przepadek przedmiotów pochodzących z przestępstwa]

1. W wypadku skazania za czyn określony w art. 115, 116, 117, 118 lub 118^1, sąd orzeka przepadek przedmiotów pochodzących z przestępstwa, chociażby nie były własnością sprawcy.

2. W wypadku skazania za czyn określony w art. 115, 116, 117 lub 118, sąd może orzec przepadek przedmiotów służących do popełnienia przestępstwa, chociażby nie były własnością sprawcy.

Ostatnia edycja:
Powrót