Rozpowszechnianie starych zdjęć na portalu internetowym

• Autor wątku Autor wątku grzes-ko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzes-ko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

Przejrzałem forum na okoliczność zagadnienia publikacji starych zdjęć na portalu, ale nie rozwiało to moich wszystkich wątpliwości.

Mam portal o małej miejscowości. Chciałbym gromadzić od ludzi w formie elektronicznej skany/kopie starych zdjęć i dokumentów o historii miejscowości - do publikacji w formie kroniki.

Uzyskałem poradę prawną, że wystarczającym zabezpieczeniem dla mnie będzie klauzula w regulaminie portalu, iż użytkownicy portalu przekazujący mi zdjęcia do publikacji, mają do tego prawo i to oni ponoszą odpowiedzialność (a nie ja) za ewentualne roszczenia właścicieli zdjęć czy też posiadaczy praw do nich (gdyby w którymś momencie tacy się pojawili).

Czy tak jest w istocie?

Z kolei - czy osoby nie będące użytkownikami portalu przekazujące mi osobiście takie zdjęcia/pliki powinny podpisać mi coś w formie oświadczenia o posiadaniu praw do przekazania mi takich zdjęć do publikacji?

Najczęściej ludzie po prostu mogą nie wiedzieć skąd mają takie zdjęcia ani kto ma do nich np. autorskie prawa majątkowe.
Jeśli mają kliszę albo foto na papierze - to mniejszy problem, ale często mają je w pliku i tu zaczynają się wątpliwości.

grzes-ko napisał:
... publikacji starych zdjęć na portalu, ...
Jeśli już to rozpowszechniania.
grzes-ko napisał:
... Czy tak jest w istocie? ...
Nie ustrzeże to Ciebie przed roszczeniami osoby pokrzywdzonej, dać Ci niewątpliwie bardzo mocną kartę do dochodzenia regresem zwrotu tych roszczeń od osoby bezprawnie udostępniającej.
grzes-ko napisał:
... czy osoby nie będące użytkownikami portalu przekazujące mi osobiście takie zdjęcia/pliki powinny podpisać mi coś w formie oświadczenia o posiadaniu praw do przekazania mi takich zdjęć do publikacji? ...
Tylko przeniesienie praw autorskich majątkowych oraz udzielenie licencji wyłącznej na korzystanie wymaga formy pisemnej.

Dzięki za wyjaśnienia.

Czy mógłbym jeszcze prosić o małą wskazówkę - czego powinienem w praktyce oczekiwać od ludzi, którzy chcą mi przekazać zdjęcia, abym nie musiał obawiać się o ewentualne roszczenia?:
a) w odniesieniu do zarejestrowanych użytkowników portalu (czyli tych, których obowiązują zapisy Regulaminu portalu - i tam mogę zawrzeć wymogi)
b) w odniesieniu do ludzi nie związanych w żaden sposób z portalem

grzes-ko napisał:
... czego powinienem w praktyce oczekiwać od ludzi, którzy chcą mi przekazać zdjęcia, abym nie musiał obawiać się o ewentualne roszczenia?: ...
Udokumentowania posiadania właściwych praw, oświadczenie jak wyżej.

Powrót