Rozpowszechnianie wizeruniku osoby w internetach

• Autor wątku Autor wątku eustahy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eustahy

Użytkownik
Odpowiedzi
56
A ja mam pytanie związane z tematem.

Ost nakręciłem filmik na siłowni. Na pierwszym planie jestem ja, jak ćwicze, natomiast na drugim jest trener, który ew nie wykonuje swoich obowiązków należycie. W zwiazku z czym odniosłem się do tego w podpisie filmiku. Napisał do mnie, że żada usuniecia filmiku bo w przeciwnym razie złoży mi sprawe o bezprawne wykorzystanie wizerunku.

Czy w zwiazku z tym, że nagranie miało miejsce w miejscu publicznym, jakim jest siłownia faktycznie taki pozew ma sens czy w takim przypadku nie musze miec zgody na uzywanie czyjegos wizerunku?
Czy to, że odniosłem się do Jego osoby coś zmienia w tej syuacji?

Dziekuje i pozdrawiam

eustahy napisał:
... Czy w zwiazku z tym, że nagranie miało miejsce w miejscu publicznym, jakim jest siłownia faktycznie ...
Miejsce publiczne nie ma znaczenia, a dodatkowo może dojść pozew o naruszenie dóbr osobistych lub nawet o pomówienie.

Ale jakbym robił zdjęcie w glerii handlowej to powinienem pytac kazdego o zgode przed wrzuceniem? To samo chyba jest na siłce?

eustahy napisał:
Ale jakbym robił zdjęcie w glerii handlowej to powinienem pytac kazdego o zgode przed wrzuceniem? ...
Wszystko zależy od szczegółów, nawet gdybyś anonimizował twarz to i tak komentarzami możesz naruszyć dobra osobiste.

Powrót