Rozpowszechnianie wizerunku

• Autor wątku Autor wątku obrońca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

obrońca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam!
Przepraszam że tu ,,wbiję się" w temat ale bardzo jestem zdenerwowana tym co dzisiaj mnie spotkało i szukam pomocy.Miałam urodziny w lokalu i właściciel knajpy na swoim prywatnym koncie wystawił 4 zdięcia a ja je udostępniłam na swoim koncie-normalne zdięcia z płonącym tortem,miła atmosfera.Dzisiaj jedna z osób zarządała usunięcia tych zdięć z powodu łamania Jej prawa do ochrony wizerunku.Nadmieniam Ze zdięcia te były robione oficjalnie,były pozowane i ta osoba zdawała sobie sprawę z tego że są robione.Co ja mam z tym zrobić?:mad:

Na początek przeczytaj podobne na samym dole strony oraz użyj opcji Szukaj bo temat zdjęć z imprezy, rozpowszechniania wizerunku był wielokrotnie omawiany.

obrońca napisał:
... Ze zdięcia te były robione oficjalnie,były pozowane i ta osoba zdawała sobie sprawę z tego że są robione. ...
To w żaden sposób nie upoważnia do rozpowszechniania wizerunku, zgoda nie może być domniemana jeśli jest niezbędna.

Ostatnia edycja:
Czy ta osoba jest na tym zdjęciu sama, czy stanowi "jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza"?

na zdięciach nie była sama ,było nas 7 osób a impreza była prywatna-czytałam ten wątek .

Bez obaw, zgoda nie jest wymagana, jeżeli:
– wizerunek osoby powszechnie znanej wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
- osoba stanowi jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

A gdzie tutaj występuje któraś z tych okoliczności?

SultanS - zdjęcia nie widzieliśmy, ale oczywistym jest, że nie jest ona szczegółem, tylko uczestnikiem urodzin, zapewne na pierwszym planie zdjęcia. Domyślam się, że grupa 7 osób ze zdjęcia wypełnia prawie w całości kadr. Zdjęcie - jak sam autorka pisze - było pozowane.

Cytat:
... Sąd ten podkreślił, że określenie zgromadzenie dotyczy każdej zbiorowości, niezależnie czy jest ona przypadkowa czy zorganizowana. Jeśli więc wykonanie zdjęcia czy nagrania nie było ukierunkowane indywidualnie na określoną osobę, przeciwnie osoba ta jest przedstawiona w sposób równoważny przedstawieniu innych osób, to rozpowszechnianie takiego wizerunku nie wymaga zgody. ...
S.A. Wrocława 30 stycznia 2014 r. Sygn. akt I ACa 1452/13

Pan_robotnik napisał:
... Zdjęcie - jak sam autorka pisze - było pozowane.
Nie ma to żadnego znaczenia.

Bardzo dziękuję za odpowiedz,przeczytałam różne na ten temat materiały,a wysnuwając wnioski to na drugi rok nie chcę żadnych urodzin a broń Boże zdięć.

Powrót