Rozpowszechnianie wypowiedzi z nazwiskami

• Autor wątku Autor wątku _sylw_ek_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

_sylw_ek_

Ostatnia edycja:
Patrz co publikujesz. Jeżeli otrzymałbyś wiadomość, że ktoś wymieniony z nazwiska jest pedofilem, to też byś opublikował?

A co do powyższej wypowiedzi, to może dojść do sprawy cywilnej w związku z naruszeniem dóbr osobistych lub sprawy karnej w związku ze zniesławieniem.

walkerTD napisał:
Patrz co publikujesz. Jeżeli otrzymałbyś wiadomość, że ktoś wymieniony z nazwiska jest pedofilem, to też byś opublikował?
Nie, nie opublikowałbym.

walkerTD napisał:
A co do powyższej wypowiedzi, to może dojść do sprawy cywilnej w związku z naruszeniem dóbr osobistych lub sprawy karnej w związku ze zniesławieniem.
Tak, tylko w poście nie jest sprecyzowane o kogo chodzi.

Są dane osoby wymienione z nazwiska. Wskazane zostały inne informacje (Czy na osiedlu przerabiano zdjęcia kilku Malinowskich? Nie sądzę.) Nie mnie oceniać czy wystarczy to, aby uznać, że chodziło o konkretną osobę. Być może tak, być może nie.

Co do zasady w internecie nie publikuje się a rozpowszechnia, a obu dyskutantom polecam lekturę Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Ostatnia edycja:
Z tego co przeczytałem, nawet pełne imię i nazwisko nie stanowi danych osobowych bez podanych dodatkowych informacji, więc samo nazwisko tym bardziej, niemniej jednak jak słusznie zauważył walkerTD dodatkowa informacja o osiedlu może precyzować o kogo chodzi. Więc myślę, że bez tych szczegółów treść nie narusza żadnego prawa.
Z góry dzięki za dyskusję, pozdrawiam.

A jeśli sprawa byłaby wytoczona z powództwa cywilnego wobec mnie to jaka grozi ma kara?
Tak na przyszłość.

_sylw_ek_ napisał:
A jeśli sprawa byłaby wytoczona z powództwa cywilnego wobec mnie to jaka grozi ma kara?
Tak na przyszłość.
W postępowaniu cywilnym nie wymierza się "kary".

Stosownie do przepisów kc:

Art. 24. § 1. Ten, czyje dobro osobiste zostaje zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne. W razie dokonanego naruszenia może on także żądać, ażeby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności ażeby złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie. Na zasadach przewidzianych w kodeksie może on również żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny.

A czemu ma się nie wymierzać? Uczestniczysz w rozpowszechnianiu fałszywych informacji.

maniek6 napisał:
Mogę tylko spytać, jak to zweryfikowałeś?
Może masz racje, założenie a priori, że były fałszywe, jest błędem. Ale na oko nie wygląda mi na informacje prawdziwe. I nie zapominajmy o domniemaniu, że zarzut dotyczący życia prywatnego, rozgłoszony w innym celu niż ochrona życia, zdrowia lub nieletniego przed demoralizacją, uznaje się za zniesławiający nawet jeżeli jest prawdziwy.

Powrót