Rozpowszechnienie wizerunku.

• Autor wątku Autor wątku Szymoon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szymoon

Witam. Mam problem poniewaz osoba z ktora zakonczylem znajomosc rok temu, upowszechnila moj wizerunek w filmie ktory mnie kompromituje. Poznalem kiedys paru "kolegow" poprzez gre, mielismy grupe na ktorej robilismy wszystko itd. I pewnego dnia wrzucilem jeden glupi, kompromitujacy film. Jedna osoba z 4 na grupie wziela ten film sciagnela i wrzucila na youtuba. Dzisiaj znalazlem ten film na youtubie i zostal on wrzucony 2 tygodnie temu bez mojej wiedzy. Z osoba ktora wrzucila film nie mam/mialem kontaktu przez prawie rok. Jak do niego napisalem z prosba o usuniecie filmu to ten zobaczyl wiadomosc i nic nie odpisal. Co w takiej sytuacji zrobic ?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Szymoon napisał:
... rok temu, upowszechnila moj wizerunek w filmie ktory mnie kompromituje. ...
Zacznijmy od tego czy faktycznie rozpowszechnienie Twojego wizerunku wymagało Twojej zgody. Wskazówki znajdziesz w Art. 81. Prawa autorskiego. Być może doszło tutaj raczej do bezprawnego rozpowszechnienia cudzego utworu - filmu, naruszenia dóbr osobistych.

Moze zle napisalem ale. Film wrzucilem na konserwacje/grupe Prywatna gdzie byly 4 osoby, jedna z nich wziela ten film sciagnela i raz bylo cos takiego ze wrzucila ta osoba ten film na youtuba. Wtedy mi sie jakos udalo rozwiazac ta sprawe, ale latwo nie bylo. Bo osoba ktora wrzucila ten film, w trakcie rozmowy brala za slowka i zamiast konkretnie cos powiedziec to przeciagala, a wrzucila ta osoba film bez powodu wtedy tylko po to by bylo posmiewisko ze mnie. Teraz ta sytuacja wrocila, tyle ze bez mojej wiedzy, wtedy tez nie wiedzialem, ale jedna osoba mi podeslala i sie dowiedzialem. Tak teraz, sam do tego filmu doszedlem, przypadkiem. Co w takiej sprawie zrobic ?

Powrót