Rozprawa o stwierdzenie nabycia spadku - a odrzucenie spadku u notariusza

• Autor wątku Autor wątku Brakemysilent
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Brakemysilent

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam. Dostałem list z sądu w sprawie stwierdzenia nabycia spadku który odrzuciłem zaraz po śmierci tej osoby.

Na rozprawę zaproszone są osoby które raczej też odrzuciły spadek za wyjątkiem jednej.
Czy w tej sytuacji muszę iść do sądu żeby przedstawić akt notarialny? W teorii mam zapis że stawiennictwo jest nieobowiązkowe, ale chciałbym wiedzieć czy w tej sytuacji może stać się coś co będzie działać na moją niekorzyść? Do odziedziczenia jest mieszkanie, które jest zadłużone, i z tego co wiem to jedno z dzieci zmarłej, nie odrzuciło spadku.

Podbijam, bo widzę że inni dostają odpowiedzi a ja nie :)

Idź do Sądu, wykaż, że skutecznie odrzuciłeś spadek i po temacie.

Sąd wzywając/zapraszając Cię może nie ma pełnej wiedzy o Twoim odrzuceniu, albo ma jakieś wątpliwości co do skuteczności odrzucenia spadku. Czasami zdarza się, że Sąd wzywa kogoś bezsensownie.

No właśnie czy oni mogą sobie tak bezensownie wzywać na sprawę skoro się odrzuciło spadek? Zwracają koszty dojazdu itp?

Zwracają koszty dojazdu

Sąd nie zwraca kosztów dojazdu w sprawie spadkowej. Koszty dojazdu do sądu są zwracane w przypadku, gdy dana osoba jest świadkiem w przeprowadzanej sprawie np. cywilnej. Zwraca je wtedy na wniosek strony, a nie z własnej inicjatywy .

A jak można nazwać osobę wezwaną bezpodstawnie na sprawę spadkową która wysłała do tego sądu akt notarialny że ten spadek odrzuciła? Sąd sobie wzywa to trzeba jechać przez pół Polski, mimo tego że ten że spadek został odrzucony.

Jak masz napisane w piśmie "stawiennictwo obowiązkowe" , to spróbuj wyjaśnić to telefonicznie w tym sądzie. Możesz też napisać pismo wyjaśniające i wysłać je do tego sądu.

Mam wpisane stawiennictwo nieobowiązkowe.

Na forum obowiązuje zakaz reklam, nie mówiąc o tym że notariuszy obowiązuje w Polsce całkowity zakaz reklamy osobistej w jakiejkolwiek postaci, co wynika z Kodeksu Etyki Zawodowej Notariusza i faktu pełnienia przez nich zawodu zaufania publicznego.
Wątek porusza bardzo ważną kwestię terminów przy odrzucaniu spadku. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że wizyta u notariusza jest często najszybszym sposobem na dopełnienie tych formalności, zwłaszcza gdy gonią nas ustawowe terminy, a sprawa w sądzie jest już w toku.

Jeśli (......) [moderacja] (......) co pozwoli uniknąć problemów opisanych w powyższym wątku.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
oferuje pełną pomoc przy sporządzaniu aktów poświadczenia dziedziczenia oraz oświadczeń o przyjęciu lub odrzuceniu spadku.
Cały czas myślałam, że Agata 3214 oprócz reklamy swojej kancelarii udzieli również odpowiedzi pytającemu.

Agata3214 napisał:
Wątek porusza bardzo ważną kwestię terminów przy odrzucaniu spadku. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że wizyta u notariusza jest często najszybszym sposobem na dopełnienie tych formalności, zwłaszcza gdy gonią nas ustawowe terminy, a sprawa w sądzie jest już w toku.

Jeśli (......) [moderacja] (......) co pozwoli uniknąć problemów opisanych w powyższym wątku.
Myślałem, że notariuszy obowiązuje zakaz reklamy. Czyżby prosiła się Pani o sprawę dyscyplinarną?

Cóż, myślę, że w każdym razie należy udać się do specjalisty, mogę polecić (MOD.). W takiej sytuacji nie ma obowiązku osobistego stawiennictwa w sądzie, jeśli w piśmie wyraźnie zaznaczono, że obecność nie jest wymagana. Sąd powinien już posiadać informację o odmowie (albo od notariusza, albo można samodzielnie przesłać kopię wniosku).

Powrót