Rozprawa w sądzie przeciwko T-Mobile

• Autor wątku Autor wątku onifer2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
onifer2 napisał:
Niestety ale nie miałem w domu kopii zeznania podatkowego za 2016 r więc złożyłem samo oświadczenie na ich druku.

Czyli pokpiłem sprawę, bo mieli odrzucić wniosek o zwolnienie z opłaty od apelacji i miałem składać zażalenie, a pewnie odrzucą całą apelację?

Choć w piśmie o uzupełnienie braków formalnych sąd napisał, że jeśli dokumenty nie zostaną dostarczone do 7 dni to sąd odrzuci wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych czyli może nie całą apelację?

Z drugiej strony było napisane też, że jeśli będzie czegoś brakować to zostanę wezwany do uzupełnienia braków- tak było napisane w nagłówku formularza o stanie majątkowym.

Jest jakaś szansa, że nie odrzucą całości apelacji?

Co to w ogóle znaczy "złożyć kopie zeznania podatkowego za 2016 rok poświadczoną za zgodność z oryginałem"? Czy można taką kopię uzyskać w Urzędzie Skarbowym. Kto ma poświadczyć tą zgodność?
A może zamiast tego może być zwykłe zaświadczenie o dochodach za 2016rok z US?

???

Jak Sąd odrzuci wniosek o zwolnienie z kosztów to wezwie do uiszczenia opłaty od apelacji. Nie opłacisz apelacji to wtedy ją odrzuci. Może być zwykłe zaświadczenie z US - tylko żebyś zdążył je złożyć. Napisz pismo do sądu o przedłużenie tego 7-dniowego terminu, motywując to tym, że długo trwa uzyskanie takiego dokumentu, a kopii z zeszłego roku nie masz.

Chcę grać jak najdłużej na zwłokę. Co można jeszcze zrobic:

1. Sąd odrzuci wniosek o zwolnienie z kosztów apelacji
2. Złożę zażalenie wolne od opłaty sądowej (sprawa pójdzie do sądu okręgowego)
3. Sąd okręgowy oddali zażalenie- sąd rejonowy ponownie wezwie do uiszczenia opłaty
4. Nie uiszczę jej- sąd rejonowy odrzuci apelację
5. Złożę nieopłacone zażalenie na odrzucenie apelacji
6. Sąd wezwie mnie do uiszczenia opłaty od złożonego zażalenia
7. Złożę wniosek o zwolnienie z opłaty od zażalenia na odrzucenie apelacji

Co dalej?

A dalej to albo referendarz nie uwzględni tego wniosku (korzystne dla Ciebie, bo składasz skargę, wniosek idzie do sędziego, ten nie uwzględnia skargi znowu żalisz się) albo idzie od razu do sędziego, który wniosku nie uwzględnia i znowu się żalisz.

I tym sposobem mogę sprawę przeciągać i przeciągać :) Ale mamy to polskie prawo :)

Kiedyś to się w końcu zatrzyma. Nie da się wiecznie wszystkiego skarżyć - bo uprawnienia te niekiedy już nie przysługują (np, dwa razy nie złożysz wniosku o zwolnienie z tej samej opłaty, tzn nic już na tym ewentualnie nie ugrasz).

Dostałem pismo odrzucające wniosek o zwolnienie z kosztów apelacji (z powodu braku dołączenia z US odpisu zeznań podatkowych). Chcę złożyć zażalenie- zgodnie z prawem w terminie do 14 dni.

Jakie mogę podnieść argumenty w takim zażaleniu? Chodzi mi głównie nie faktycznie o zwolnienie z kosztów a o przedłużenie sprawy maksymalnie długo zanim będę musiał spłacić zadłużenie zasądzone wyrokiem sądu pierwszej instancji.

Czy zażalenie składam do sądu okręgowego za pośrednictwem sądu rejonowego czy ogólnie do sądu rejonowego?

Ostatnia edycja:
Zażalenie się wnosi w terminie 7 dni, wnies do sądu który wydał orzeczenie 9fizycznie do tego sadu). Jesli zalezy Ci jedynie na przedluzeniu, to bez znaczenia jest co tam napiszesz. Wystarczy, ze sie nie zgodzisz.

Ciąg dalszy gry na zwłokę.
1. Sąd Rejonowy odrzucił moje zażalenie dotyczące odmowy zwolnienia z kosztów apelacji i ponownie wezwał do jej opłacenia.

Rozumiem, że teraz następny krok który mi pozostaje to nie opłacenie apelacji- sąd odrzuci apelację a ja wówczas składam nieopłacone zażalenie na postanowienie o odrzuceniu apelacji (sąd w następnym kroku wezwie do opłacenia zażalenia)?

To teraz pytanie- czy jeśli zgodnie z otrzymanym pismem nie opłacę apelacji, to po jej odrzuceniu sąd poinformuje mnie o tym pisemnie? I wówczas składam zażalenie o odrzuceniu apelacji?

2. Jak wygląda sytuacja jeśli jednak chciałbym to trochę jeszcze przeciągnąć ale w końcu zdecydować się i opłacić apelację?

a] czy nie opłacając teraz apelacji i potem składając zażalenie na odrzucenie apelacji, w przypadku jego odrzucenia zamykam sobie już definitywnie drogę do apelowania w Sądzie Okręgowym?

b] gdybym jednak zdecydował się i chciał by Sąd Okręgowy rozstrzygnął postanowienie Sądu I instancji, to w tym momencie do 7 dni muszę opłacić apelację, zamiast po 7 dniach składać zażalenie na odrzucenie apelacji tak?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót