Rozstanie wspólników a baza danych

• Autor wątku Autor wątku patatas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patatas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Mam pytanie, a dodzwonić się do GIODO to niewykonalne. W przypadku spółki cywilnej, jeśli się rozstają wspólnicy, którzy jako spółka tworzyli bazę danych klientów. W przypadku gdy jeden ze wspólników założy nową spółkę czy może korzystać i pracować na bazie danych z poprzedniej spółki tyle że ją na nowo zgłosić w GIOD?
A co z umowami podpisanymi przez poprzednią spółkę, tu jestem prawie pewien że umowy były podpisane z konkretnym podmiotem gospodarczym więc nowa spółka musi podpisać je na nowo, jeśli się mylę proszę o informację.
Konkretnie rzecz biorąc chodzi o agencję nieruchomości jeśli to ma znaczenie.
Pozdrawiam jako nowy na forum i z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Wydaje mi się że baza klientów spółki stanowi majątek tejże, w związku z czym podział i przekazania bazy powinny być uregulowane w umowie. Można próbować korzystać z tej samej bazy ale istnieje niebezpieczeństwo pozwania do sądu przez firmę pierwotną. Posiadaną bazę należy zgłosić do Inspekcji. Umowy zawarte przez poprzednią firmę powinny być zawarte na nowo.

Pierwotna spółka nie istnieje. Wspólnicy podzielili się bazą, i każdy z nich może zrobić sobie z bazą co chce. Kwestia pozwu raczej nie dotyczy bo rozstają się w zgodzie tyle że teraz pracują na swoje konto.
A jak wygląda kwestia zakupu bazy danych? Czy spółka może sprzedać to innemu podmiotowi? Przeczytałem ustawę, ale tam nie znalazłem odpowiedzi teraz mam zamiar przebrnąć przez rozporządzenia. Jakiś pomysł gdzie tego szukać? Jakaś podstawa prawna?
Dzięki za pomoc, ale nie kończmy dyskusji na ten temat ;)
Pozdrawiam

Nie do końca jest tak jak Pan mówi, jeśli podzielili się Panowie bazą i nie macie tego zapisanego w żadnej umowie to zawsze może powstać roszczenie drugiej strony z tym związane.

To, to można zapisać, pytanie czy można korzystać i zgłosić tą bazę. Można nawet zrobić jakąś umowę sprzedaży bazy danych, ale nadal nie wiem czy można. Chwilowo nie mam czasu żeby się wczytać w rozporządzenia. Mam nadzieje że coś tam znajdę.

Zaraz, zaraz, o ile dobrze rozumiem jest to baza danych agencji nieruchomości, czyli firm, zatem dana z dużym prawdopodobieństwem nie stanowiące bazy danych osobowych, a składająca się z jakoś przebranych/uporządkowanych danych ogólnodostępnych?
Jeśli tak, to czy ona w ogóle podpada pod GIODO?

No nie do końca firm. Firma (agencja nieruchomości) posiada bazę danych osobowych (swoich klientów).

no to coś pokręciłem, sorry.
W takim razie ważne jest co podpisywali klienci oddając swoje dane do agencji. Czy na tym formularzu było o możliwości przekazywania danych firmom trzecim?

Powrót