rozsylanie spamu mojej strny na nk

• Autor wątku Autor wątku jatutylkopytam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jatutylkopytam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
prowadze strone na ktorej mam program partnerski i place uzytkownikom za polecenie strony, gdy ktos zarejestruje sie ze spcjalnego linku.
Jeden z moich uzytkownikow aby zarobic rozsylal spam na naszej klasie reklamujac moja strone i przesylajac link dzieki ktoremu mogl zarobic gdy sie ktos zarejestruje.

slyszalem ze nasza klasa zglasza na policje takich spamerow. I teraz pytanie: czy mogą mi cos zrobic? Jako ze link prowadzi do mojej strony?

A rozsyłałeś spam? Karalny jest CZYN (chyba że ustawa przewiduje odpowiedzialność za zaniechanie, ale to sporadycznie). Czy ew. podżegałeś lub pomagałeś w rozsyłaniu spamu?

nic nie robiłem. wprowadziłem na stronie tylko program partnerski i tyle.

A jak nk to zgłosi na policję to może być tak, że będą mi kazali podać dane tego użytkownika? Bo po linku rejestracyjnym można zobaczyć jaki to numer użytkownika.

W przypadku kiedy nk nie będzie miała jego ip bo np korzystał z TORa?

Tak. Ostatnio nawet orzeczono odszkodowanie za naruszenie dóbr osobistych właśnie przeciwko nk za to, że nie podała danych osobistych użytkownika.

ale to dostane jakies oficjalne zawiadomienie na policje? bede musial zeznawac lub cos w tym stylu? Czy tylko dosstanę maila z prośbą o podanie tych danych

Maila na pewno nie - jeszcze nie osiągnęliśmy tego etapu rozwoju :)

Zapewne będzie to pismo. Wezwanie na świadka też może być.

Nie stresuj się tak - nic przecież nie zrobiłeś :)

Nie masz czego się bać,a dla większego bezpieczeństwa w przyszłości,zapisz w regulaminie programu partnerskiego zakaz spamowania.

Powrót