Rozszerzenie klauzuli wykonalnosci na pozostałych lokatorów

• Autor wątku Autor wątku it2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

it2000

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Nie ma tego tematu nawet w goglach.
Mam tytuł egzekucyjny z kaluzulą wykonalnosci na głownego lokatora (czynsz i opłaty za media). W lokalu zamieszkiwuje więcej osób na co wyraziłem zgode w umowie ( z imienia i nazwiska). Pozew złożyłem tylko na głównego lokatora.
Głowny lokator ma tyle długów u komorników ,ze nie ma szansy na spłate. Czy można ( jeśli tak to jak) rozszerzyć posiadany wyrok ( ma klauzule wykonalności jak napisałem wyżej) na pozostałych lokatorów, którzy sa wypłacalni.
Dziękuję

Pozostali lokatorzy placa swoją czesc?

mypetro napisał:
Co za różnica ?
Nie ma żadnej, odpowiadają solidarnie.
it2000 napisał:
Czy można ( jeśli tak to jak) rozszerzyć posiadany wyrok ( ma klauzule wykonalności jak napisałem wyżej) na pozostałych lokatorów, którzy sa wypłacalni
Nie, nie można.
it2000 napisał:
Pozew złożyłem tylko na głównego lokatora.
To był błąd.

mypetro napisał:
pozostali lokatorzy mają głęboko w d...e wyrok gdyż nie jest na nich i płacić swojej części nie będą?, - jak to wyegzekwujesz?

Pozostali lokatorzy to konkubent i syn (dorosły)lokatora. Oczywiscie nie płacą. Czy mam składac na nich( te dwie osoby) ponowny pozew???

czy ktoś może odpowiedzieć.?
Czy trzeba składac nowy pozew na pozostałą dwójke wskazując ,że na głównego lokatora jest już wyrok z klauzula?
czy można złożyc wniosek o rozszerzenie klauzuli w sytuacji gdy wyrok już jest, nie był apelowany i jest prawomocny??? tylko jest nieskuteczny ze względu na niemożnośc sciągnięcia przez komornika.

Tak musisz ich pozwać odrębnym pozwem i uzyskać osobne orzeczenie. Trzeba było od razu pozwać jednym pozwem całą trójkę ale skoro tego nie zrobiłeś to na etapie postępowania klazulowego czy egzekucyjnego nie możesz zmodyfikować treści tytułu egzekucyjnego.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

I tak zrobiłem .Oddzielny pozew i pozamiatane Mam klauzule także na tych dwóch wspólokatorów.Dzieki.

Powrót