Rozwiązanie spółki cywilnej, a wynajęty lokal

• Autor wątku Autor wątku BubuPN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BubuPN

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie. Przeczytałem wzdłuż i wszerz wszystkie porady i objaśnienia dotyczące likwidacji spółki cywilnej, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Chodzi o to, co się dzieje z lokalem po likwidacji spółki? Wspólniczka, no już niedługo była wspólniczka, chce go nadal używać po rozwiązaniu umowy s.c. Dodam, że po zawarciu umowy spółki wynajęty lokal został gruntownie wyremontowany.

jesli lokal byl wynajety to po rozwiazaniu spolki niech najemca bedzie juz tylko Pana wspolnik

a co do remontu to zalezy co znaczy "gruntownie"
Art. 676 KC: "Jeżeli najemca ulepszył rzecz najętą, wynajmujący, w braku odmiennej umowy, może według swego wyboru albo zatrzymać ulepszenia za zapłatą sumy odpowiadającej ich wartości w chwili zwrotu, albo żądać przywrócenia stanu poprzedniego."

Art. 681 KC: "Do drobnych nakładów, które obciążają najemcę lokalu, należą w szczególności: drobne naprawy podłóg, drzwi i okien, malowanie ścian, podłóg oraz wewnętrznej strony drzwi wejściowych, jak również drobne naprawy instalacji i urządzeń technicznych, zapewniających korzystanie ze światła, ogrzewania lokalu, dopływu i odpływu wody."

Powrót