Rozwiązanie Spółki z o.o.

• Autor wątku Autor wątku jan krzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jan krzak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam problem i prosze o pomoc.
Musze zlikwidować spółkę z o.o. Została założona kilka lat temu, jeszcze gdy nie było KRS-u, a więc wpisana jest w rejestrze handlowym.
Spółka od kilku lat nie prowadzi żadnej działalności, jest tyko z nią kłopot ponieważ co roku księgowa musi składać zeznania do różnych urzędów.
Słyszałem że aby ją zlikwidować (rozwiązać) najpierw musze przerejestrować ją z rejestru handlowego d KRS-u. Czy to prawda???
Czy nie wystarczy podjąć uchwały o jej rozwiązaniu i zgólsić do rejestru handlowego???

Ponadt, jak wspominałem spółka nie prowadzi żadnej działalności, a co się z tym wiąże nie posiada żadnych środków finansowych. A żeby dokonać rejestracji w KRS-sie to konieczne jest uiszczenie opłaty w wysokości 1.000 zł. Ponadto opłata za rozwiązanie sp. z o.o. wynosi kolejne 2.000 zł.
Co prawda można złożyć wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych (biorąc pod uwagę sytuacją finansową spółki oraz fakt że juz dawno zaprzestała jakiejkolwiek działalności, ale czy taki wniosek ma sens, czy jest szansa na zwolnienie z powyższych opłat???

Jeżeli chodzi o samo rozwiązanie spółki to czy najprostrzym i najtańszym sposobem jest podjęcie uchwały wspólników o rozwiązaniu spółki oraz czy koniecznie protokół sporządzić musi notariusz i ile to może kosztować???

Bardzo prosze o pomoc
Janek

Mój problem ze spółką zoo jest identyczny. Od 2001 działalność jest zerowa ale obowiązki są. Kiedyś słyszałem, że jak się nie podwyższy udziałów i nie przeniesie do KRS to spółka automatycznie zostaje rozwiązana :?:

Bardzo, ale to bardzo, prosiłbym biegłych w temacie o jakąkolwiek pomoc. Z góry serdeczne dzięki. Niestety z sprawach prawa handlowego nie mam żadnych wiadomości, natomiast w geodezji i gospodarce nieruchomościami to i owszem. Moje uprawnienia 4377 w zakresach od 1 do 5. Więc gdybym w czymś mógł pomóc... to proszę bardzo, na forum albo PW.

Serdeczne pozdrowienia

Powrót