Rozwiazanie umowy a odprawa

• Autor wątku Autor wątku Black
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Black

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Sprawa wygląda tak ze pracuje w spolce z o.o ktora ma swoje oddzilay w kilku miastach w Polsce, zatrudniaja one rozna ilosc osob- niektore powyzej 20, natomiast moj oddzial zatrudnia 4 osoby, stad moje 1 pytanie:
Czy zapisane w kodeksie prawa na temat firm zatrudniajacych powyzej 20 osob czyli socjalne, zwolnienia grupowe licza sie dla calej spolki jako calosci czyli liczby pracownikow z kazdej filii sie sumuja ?(kazda filia pod inna nazwa ze wspolnym slowem Partner) czy kazda liczona jest osobno?
I druga sprawa, jak juz napisalem wyzej pracuje w oddziale firmy zatrudniajacym 4 osoby, mialem umowe na czas nie okreslony, jednak kilka dni temu dostalem rozwiazanie umowy za wypowiedzeniem, powodem bylo zaprzestanie przez spółke dalszej działalności w lokalizacji mojego miasta.
A pytanie brzmi czy nalezy mi sie odprawa oraz reszcie pracownikow z tej filii ktora to wypowiedzenie dostala. Czytalem niedawno ze przy umowie na czas nie okreslony i zwolnieniu nie z winy pracownika nalezy sie odprawa nawet jak firma nie zatrudnia 20 pracownikow. Prosze o pomoc i uzasadnienie przepisami z kodeksu pracy. Z ta sprawa bylem u radcy prawnego, ktory przyznal ze odprawa sie nalezy ale chcialbym sie upewnic.

Art. 1. Przepisy ustawy stosuje się w razie konieczności rozwiązania przez pracodawcę zatrudniającego co najmniej 20 pracowników stosunków pracy - ustawa o tzw. zwolnieniach
Według art. 3 k.p. pracodawcą jest jednostka organizacyjna, choćby nie posiadała osobowości prawnej, a także osoba fizyczna, jeżeli zatrudniają one pracowników.

Jeżeli filie/oddziały są pracodawcą odprawa nie przysługuje - za mało pracowników. Jeżli pracodawcą jest spółka to tak.

Powrót