Rozwiązanie umowy a status bezrobotnego.

• Autor wątku Autor wątku Nook9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nook9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam zwolnilem sie dzis z pracy. Jestem na 14 dniowym okresie wypowiedzenia. Tak sie zlozylo , ze akurat jestem chory i moge juz spokojnie wziazc l4 na ten okres. Kiedy moge zapisac sie jako bezrobotny do urzedu pracy ? Podczas okresu wypowiedzena mam taka mozliwosc? Jesli nie to kiedy najszybciej ? Dzekuje

W UP zarejestrujesz się nie wcześniej niż po dniu ustania stosunku pracy lub po wyczerpaniu chorobowego i wtedy, gdy będziesz miał świadectwo pracy.

Ostatnia edycja:
Ok rozumiem. Z wypowiedzeniem umowy nie moge sie zarejestrowac ? Ile czeka sie na swiadectwo pracy ?

Pracodawca wydaje świadectwo pracy w dniu rozwiązania umowy o pracę, nie później niż w ciągu 7 dni od dnia upływu tego terminu, przesyła świadectwo pracy pocztą albo doręcza je w inny sposób.

Witam, mam pytanie do sytacji jesli to pracodawca wypowiedział umowe "za wypowiedzeniem" a nie ja, czy zasiłek dla bezrobotnych należy mi sie czy nie. Bo jest bapisane ze za wypowiedzeniem się nie należy, ale tyczy sie to jeśli nastąpi to z obydwu stron? czy tylko ze strony pracownika? Pozdrawiam

Jeśli rozwiązanie umowy o pracę nastąpiło za wypowiedzeniem z inicjatywy pracodawcy a spełniasz pozostałe warunki, wówczas prawo do zasiłku dla bezrobotnych nabywasz od pierwszego dnia od zarejestrowania w UP.

Powrót