rozwiązanie umowy najmu na czas określony

• Autor wątku Autor wątku romanik99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

romanik99

Użytkownik
Odpowiedzi
153
witam

zawarłem umowę na czas określony 5 lat. czy mogę rozwiązać umowę przed czasem.

w umowie jest taki zapis

W przypadku rozwiązania umowy najmu z winy Wynajmującego Najemcy przysługuje zadośćuczynienie w wysokości 45 000 zł.

czy ten zapis upoważnia mnie do wczesniejszego rozwiązania umowy? oczywiście po opłaceniu tych 45 tyś zł. Dla mnie zapis jest niestety nieprecyzyjny. bo co jeżeli wynajmujący nie zgodzi się na wypowiedzenie. co napisać w wypowiedzeniu umowy żeby dało się to podciągnąć pod moją winę. tak jak napisalem nie chce uciekać od zaplacenia kary umownej

A nie masz w umowie określone co jest rozumiane jako twoja wina?

Jeśli w umowie masz postanowienie typu: "najemcy albo stronom przysługuje prawo do wypowiedzenia umowy z terminem wypowiedzenia... miesięcy", to jest to zapis niepełny, a przez to niewiążący. Powinny być wskazane konkretne przypadki, kiedy przysługiwać będzie prawo do wypowiedzenia, np. kupno mieszkania przez najemcę, brak zysków z lokalu użytkowego przez jakiś okres itp. Jeśli w Twojej umowie nie ma przypadków, to najlepiej podpisać z wynajmującym porozumienie o rozwiązaniu umowy. W nim można wpisać odszkodowanie skoro chcesz je zapłacić.

Powrót