Rozwiazanie umowy OC z Link 4

• Autor wątku Autor wątku Bond_krk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bond_krk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Mam pytanie. Rok temu podpisałem umowę o ubezpieczenie samochodowe z Link 4 na rok 2007/2008. Ponieważ płatność chciałem rozłożyłem na dwie raty, Link 4 przysłał mi dwie umowy - propozycje na różne kwoty (bez rat [umowa nr. 1] i w dwóch ratach [umowa nr. 2]) umowy ubezpiecznia. Każda z propozycji miała swój numer identyfikacyjny, który potem był równoznaczny z numerem umowy ubezpieczenia. Podpisałem z Link 4 umowę, na warunkach propozycji nr 2. Po roku chciałem rozwiązać umowę na ubezpieczenie samochodowe i podpisać go z inną firmą. Związku z tym napisałem odpowiednio wcześniej - czyli przed końcem umowy - pismo z informacją że rezygnuję z ich usług, podałem nr. umowy = ubezpieczenia dopisując ze nie podpisuje umowy na rok 2008/2009. Muszę wyraźnie zaznaczyć że pomyliłem się i wpisałem na rozwiązaniu umowy numer z propozycji nr. 1 - uzgodniwszy wcześniej telefonicznie z konsultantem z Link 4, numer mojej umowy. Otrzymałem potwierdzenie w rozmowie z konsultantem z Link 4, że jest to poprawny i że po wysłaniu pisma, umowa będzie rozwiązana. Po tej rozmowie po ok 2 dniach zadzwoniono do mnie po raz drugi abym jeszcze raz przesłał rozwiązanie umowy ale z podpisami właściciela pojazdu. Nie poinformowano mnie w czasie tej rozmowy ze ta umowa w ogóle nie weszła w życie i nie obowiązuje! Niestety po miesiącu od tej rozmowy i wysłaniu pisma, otrzymałem od Link 4 wezwanie do zapłaty raty ubezpieczenia na rok 2008/2009 i nową umowę na rok 2008/2009. Link 4 nie chce przyjąć mojego tłumaczenia, że rozwiązałem z nim umowę, argumentuje to że umowa dla nich ważna to umowa nr. 2, a ja w piśmie podałem numer umowy 1. - wcześniej konsultując to z konsultantem z Link 4, który potwierdził numer umowy. Co robić w takiej sytuacji???!!! Płacić czy nie? Jakie kroki podjąć? !

witam,

przecież rozwiązać można tylko umowę obpowiązującą. Moim zdaniem pomyłka w numerze polisy jest bez znaczenia. Skoro wysłałeś wypowiedzenie - zakąłdam w terminie - to wypowiedzenie dotyczy aktualnej umowy oc. Zapewne podałeś też numer rejestracyjny pojazdu lub inne parametry aby mogli sobie znalezc polise.

pzdr.

Powrót