Rozwiązanie umowy przez pracownika

• Autor wątku Autor wątku nesia11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nesia11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
witam!mam pilne pytanie.
pracuje w zakładzie pracy od ponad trzech lat,mam dwutygodniowy okres wypowiedzenia.jestem obecnie na zwolnieniu lekarskim,choruję.postanowiłam rozwiazać umoe o pracę za wypowiedzeniem. jak li...edzenia?czy mogę wysłać wypowiedzenie pocztą?

Wypowiedzenie dwutygodniowe złożone pracodawcy w dniu 14 maja zaskutkuje dopiero 2 czerwca.
Wypowiedzenie można wysłać pocztą, za dzień złożenia wypowiedzenia liczy się wówczas dzień odbioru przesyłki poleconej i od najbliższej soboty następującej po tym dniu odlicza się dwa tygodnie - okres dwutygodniowego wypowiedzenia zawsze kończy się w sobotę.

Natomiast pisze Pani o dwutygodniowym wypowiedzeniu, a pracuje Pani ponad 3 lata. Czy ma Pani umowę na czas określony, w której jest wzmianka o możliwości rozwiązania jej za dwutygodniowym wypowiedzeniem?
Jeśli jest to umowa na czas nieokreślony, to obowiązuje Panią 3-miesięczne wypowiedzenie.

Natomiast pisze Pani o dwutygodniowym wypowiedzeniu, a pracuje Pani ponad 3 lata. Czy ma Pani umowę na czas określony, w której jest wzmianka o możliwości rozwiązania jej za dwutygodniowym wypowiedzeniem?
Jeśli jest to umowa na czas nieokreślony, to obowiązuje Panią 3-miesięczne wypowiedzenie.[/cytat]

jestem zatrudniona na czas nieokreślony,ale w umowie mam wyraźnie napisane ,ze obowiazuje mnie dwutygodniowe wypowiedzenie.czy to jest złe?nie wiem już w takim razie co jest dobre prawnie.
jeśli obowiazuje mnie 3-miesieczny okres wypowiedzenia co mogę zrobić,by nie pokazać sie juz w pracy?nie wyobrażam sobie,bym mogła tam już pojśc.to dosc poważna sprawa.czy mogę porzucic pracę,skrócic okres wypowiedzenie?co do porozumienia stron-nie ma takiej opcji.bardzo proszę o pomoc.[/i]

Jeśli jest to umowa na czas nieokreślony, to błędem było wpisywanie do niej okresu wypowiedzenia, który ulega zmianie w miarę przepracowanego okresu u danego pracodawcy i tak: jeśli pracownik był zatrudniony poniżej 6 m-cy - okres wypowiedzenia to 2 tygodnie, zatrudniony co najmniej 6 m-cy, to okres wypowiedzenia wynosi 1 miesiąc, natomiast jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 3 lata, okres ten wynosi 3 miesiące.
(Art.36 kp).
Są tylko dwie możliwości aby rozwiązać umowę o pracę: porozumienie stron i wypowiedzenie.
Może Pani otrzymać radę, żeby skorzystać z tego zapisu w umowie o pracę i wykorzystać dwutygodniowe wypowiedzenie - nie radzę, może Pani narobić sobie kłopotów jeśli pracodawca będzie złośliwy.

najpierw byłam zatrudniona na czas określony od marca 2004 do wrzesnia 2004.poxniej kolejna umowa na czas określony od wrzesnia 2004 do grudnia 2005. następnie otrzymałam aneks do umowy o pracę ,iz od stycznia 2006 jestem przyjęta do parcy na zcas nie określony.od kiedy liczy się 3-miesięczny okres wypowiedzenia?
czy w zwiazku z tym,iz od daty umowy na czas nieokreslony nie minęło 3 lata mam 1-miesieczny okres wypowiedzenia czy też liczą sie wszystkie umowy?

Sumuje się wszystkie umowy od pierwszej zawartej w marcu 2004.
Obecnie może Pani złożyć wypowiedzenie ze skutkiem na 31 sierpnia 2007.
(o ile uczyni to Pani do końca maja).

czy można zadzwonić do pracodawcy będąc na urlopie i zapytać czy zgadza się na rozwiazanie umowy o pracę za porozumieniem stron?
co wówczas?mam napisac jakieś pismo?
co jeśli sie nie zgodzi?wówczas 3-miesięczny okres wyp.ale ja nie wyobrażam sobie pojścia do pracy;/
czym jest porzucenie pracy?

Po to są telefony żeby z nich korzystać. Może Pani uzgodnić telefonicznie, lecz prośbę o zwolnienie za porozumieniem stron trzeba złożyć na piśmie.

Kodeks pracy nie zna określenia "porzucenie pracy".

czy jest jakiś wzór rozwiazania umowy o pracę za porozumieniem stron?czy po rozw.umowy o pracę za por.stron obowiązuje mnie nadal okres wypowiedzenia?

1. Żeby napisać jedno zdanie z prośbą o rozwiązanie umowy z dniem ..... za porozumieniem stron nie jest potrzebny wzór.
2. Jeśli strony podpiszą porozumienie, to nie ma wypowiedzenia - proszę troszkę myśleć. :)

mam jeszzce pytanko,proszę wybaczyć moje głupawe czasem pytania...-otóż,gdy pracodawca wyraza zgodę na rozwiazanie umowy za porozumieniem stron czy można rozwiażać umowę,gdy pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim?
np.zgłaszam się na zwolnieniu lekasrkim do parcodawcy z pismem-prośbą o rozwiąznie umowy za porozumienim stron?minęlo już 30 dni,gdy jestem na zwolnieniu lekarskim,zatem płaci mi zus.

Można rozwiązać za porozumieniem stron w każdym czasie.

Powrót