Rozwiązanie umowy stażu

• Autor wątku Autor wątku Albertoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Albertoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Jestem studentem i szukając możliwości rozwoju znalazłem staż (nie związany z uczelnią a moja prywatna inicjatywa), podpisałem umowę na trzy miesiące, staż oczywiście bezpłatny i bez nawiązania warunków pracy. Przed pierwszym dniem rozpoczęcia stażu zachorowałem o czym poinformowałem firmę, niestety choroba wywołała u mnie nieprzyjemne powikłania, jestem umówiony że po wizycie u lekarza dam znać kiedy będę mógł przyjść, jednak będzie to już tak naprawdę druga wizyta i jeżeli lekarz podtrzyma swoje zdanie to pokonanie powikłań może mi zająć trochę czasu a z nimi nie jestem w stanie przychodzić do firmy na 8,5 godzinny, dojście do sprawności może zając tak naprawdę nie wiadomo ile czasu bo to od organizmu jest zależne. I teraz mam taki problem że ta umowa sprawia tylko że stresuje się tym że zaliczyłem taki beznadziejny start zwłaszcza wizerunkowy, no i jeżeli okaże się że leczenie potrwa dłużej to w sumie nie wiem co mam powiedzieć w firmie, jest mi po prostu strasznie głupio. I tak jak w temacie myślę że prawdo podobnie dojdzie do tego że będę chciał rozwiązać umowę bo głupio będzie mi ciągle przekładać o tydzień moje przyjście, no i jak to będzie wyglądało w takiej sytuacji? czy grożą mi jakieś konsekwencje? będę na jakiejś czarnej liście wśród pracodawców? No i jak miałbym rozwiązać taką umowę, nigdy nie miałem takiej sytuacji i nie wiem jak to wygląda, czy muszę przyjechać osobiście czy będę mógł to załatwić przez telefon, maila lub kogoś w moim imieniu? Dodam że umowa jest bardzo uboga, zawiera tylko dane moje, firmy oraz okres na jaki zobowiązałem się przychodzić, nie ma nic ani słowem o wypadku rozwiązania czy choroby, no i jest wpis że bez nawiązania stosunków pracy w formie nieodpłatnej.
Z góry dziękuje za wszelkie informacje.

Rozumiem, że prywatny, nie z UP ? Zgłosić do pracodawcy, porozmawiać jak człowiek z człowiekiem o zaistniałej sytuacji, a przede wszystkim zaczekać na konsultację z lekarzem i w związku z tym otrzymanie zwolnienia lekarskiego bądź nie. Możesz również zadzwonić do tej firmy do działu kadr, i podpytać jak to wygląda od ich strony.

Powrót