Rozwiązanie umowy z Centrum Energetyczne

• Autor wątku Autor wątku milosz1295
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milosz1295

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam problem, mianowicie moja mama chciałaby zerwać umowę z Centrum Energetycznym, ale zaszło tyle nieporozumień, że nie wiem jak to ująć w oświadczeniu, poza tym nie znam do końca praw mojej mamy.
Sprawa przedstawia się następująco:

Mama podpisała umowę z wyżej wymienioną firmą w lutym 2014r., osoba przedstawiająca ofertę była miła, zapewniała niższe rachunki za prąd itd. Wszystko było w porządku, do czasu, gdy kilka dni temu przyszedł do nas inkasent, mówiąc, że dostaniemy kolosalny rachunek za prąd, około 500zł. Wcześniej dostawaliśmy rachunki z ENERGA-OBRÓT jednak był to rachunki około 20zł, niektóre około 100, jednak mama dostała teżdo zapłaty rachunki z CENTRUM ENERGETYCZNEGO, po 85zł na miesiąc. Wszystko policzyłem, doliczyłem te 500zł i wychodzi, że za miesiąc za prąd płacimy 198zł, a wcześniej takie rachunki z ENERGII mieliśmy za 2 miesiące. To dowód na to że nie jest taniej.

Napisałem, że mama podpisała umowę w kwietniu tego roku, jednak była tak zafascynowana ofertą tego CENTRUM, że nawet nie czytała nic tylko podpisała, osoba która wypełniała puste pola jako dzień zawarcia umowy podała datę maj 2013

Dzwoniłem do energetycznego centrum i dostałem informację, że jeżeli chcielibyśmy zerwać umowę to za każdy miesiąc który został do końca umowy musimy zapłacić 25zł. Umowa została podpisana na 3 lata, licząc od tego 2013, wychodzi, że powinniśmy zapłacić 550zł.

Teraz pytanie, jakie mam prawo? Czy mogę uniknąć jakoś zapłaty kary, za zerwanie umowy? Dodam, że mama nie dostała żadnego wzoru oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Z papierków wynika, że umowę z tą firmą mamy podpisaną już ponad rok, jednak w rzeczywistości od podpisania umowy minęło ok. 5miesięcy.

Moja mama ma 43 lata, a ja nie wiem o co do końca chodzi z tym ubezpieczeniem, ale to chyba jej nie dotyczy.

Prosiłbym o napisanie mi oświadczenia, gdyż ja jestem trochę młody, a moja mama kompletnie nie wie jak się za to zabrać.

Proszę nie przekierowywać mnie do innych tematów, gdyż jeszcze z takim przypadkiem jak mój odnośnie tej sprawy się nie spotkałem. Z góry dziękuję i liczę na Waszą pomoc.

A czy w takim razie jest możliwość zmniejszenia tej opłaty? Przecież to oszustwo.

Jeśli ta opłata to oszustwo i nie ma jej w umowie, to złóż pisemną reklamację i zażądaj jej wycofania.

Nie chodzi o to, że sama opłata jest oszustwem, tylko o to, że osoba wpisała w dokumentach datę 2013, a nie 2014.
Poza tym, osoba ta zapewniała, że będzie taniej.

Jeśli nie mam żadnych praw, to czy mógły ktoś podesłać jakieś oświadczenie o rezygnacji z umowy, bo oprócz tego, że rezygnuję nie wiem co tam zawrzeć, bo jak wyżej mi odpowiedziano, nie mam żadnych przywilejów, a inne gotowe oświadczenie takowe zawierają.

milosz1295 napisał:
Jeśli nie mam żadnych praw,
Skąd taki wniosek? Masz prawo się bronić. Masz prawo dochodzić swoich racji. A to że dopilnowaliście aby nie mieć dowodów na ich poparcie, nie znaczy, że nie macie praw.

milosz1295 napisał:
to czy mógły ktoś podesłać jakieś oświadczenie o rezygnacji z umowy
Nie jest potrzebne żadne "oświadczenie". Piszesz jak każde pismo urzędowe.

milosz1295 napisał:
bo jak wyżej mi odpowiedziano, nie mam żadnych przywilejów,
Nie kłam.

milosz1295 napisał:
a inne gotowe oświadczenie takowe zawierają.
To skorzystaj sobie z tych innych.

nomnes napisał:
To skorzystaj sobie z tych innych.
Tak jak powiedziałem, nie ma takich, w których jest ujęty mój przypadek.

Mógłbym prosić o jakieś gotowe oświadczenie do mojej sprawy? Bo nie mam pojęcie jak się do tego odwołać.

Moja mama też się dała nabrać tym dziadom. Dokładnie ta sama sytuacja. (Słychać było już jakieś info w Trójce na temat ich oszustw..) Do rachunków naliczają jakieś wydumane opłaty dodatkowe a to za jakieś prognozy a to za jakiś terminarz itd. Też będę pisać pismo o zerwaniu umowy. Ty, Miłosz, akurat powinieneś się cieszyć, że już miałeś o rok wstecz, bo mniejsza opłata Ci pozostanie do zapłaty.

Powrót