Rozwiązanie umowy z UPC gdy klient trafił do DPS

• Autor wątku Autor wątku Julietta5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Julietta5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Nie mogę nigdzie znaleźć informacji czy można rozwiązać umowę z UPC w momencie gdy klient to starszy samotny senior który został przeniesiony do Domu Pomocy Społecznej i już nie będzie korzystal z usług UPC na mieszkaniu. Jeden konsultant wyliczył że będzie płatność kary 3000 zł a inny powiedział, że można przygotować pismo i wysłać do UPC z opisem sytuacji i dokumentem potwierdzającym bytność w DPS. Czy orientuje się ktoś w tym temacie? W sieci i regulaminach widzę tylko zapisy o rozwiązaniu umowy w momencie zgonu klienta, a nigdzie co w sytuacji przeniesienia do placówki.

Będę wdzięczna za podpowiedź czy warto pisać do UPC w tej sprawie czy poprzestać na informacji od konsultanta że będzie to obarczone kara?

Nie mogę nigdzie znaleźć informacji
W umowie z dostawcą usług. Nie znając jej treści nie zgadniemy. A co do kar - jeśli już - to nie mogą być one ani rażąco wygórowane ani nieproporcjonalne w stosunku do części umowy, która została już wykonana (innymi słowy jeśli minęło np. 50% czasu umowy to karę można zmniejszyć do 50%) - 484 §2 kc.

Zawsze warto pisać, fajnie np. jest podkreślić ile osób w rodzinie z usług UPC również korzysta i jak bardzo decyzja odmowna negatywnie wpłynie na wizerunek i postrzeganie firmy. Ze sytuacja jest szczególna i niezależna od klienta. Prawdopodobnie kazali napisać pismo, bo zawsze moga się wykazać dobra wola i kary po prostu nie naliczyć, mimo ze prawnie niemalże na 100% się należy

Szczerze mówiąc nie słyszałem o takim przypadku. Prawda jest taka, że zawsze jakakolwiek próba wcześniejszego zakończenia korzystania z usług zazwyczaj kończy się karą umowną. Najlepiej wysłać pismo i wyjaśnić wszystko. Jak nie spórbujesz to się nie dowiesz ;)

A widzisz, a ja się sam osobiście spotkałem. Wyprowadzałem się z mieszkanie, nie miałem możliwości przeniesienia usługi i napisałem pismo z informacja gdzie jeszcze mam ich usługi i ze zależy mi na dobrych relacjach i kontynuowaniu z nimi współpracy i wnoszę o nie rozwiązanie umowy bez naliczania kary i się zgodzili.

Oooo ;) No to super. Dobrze, wiedzieć na przyszłość. Fajnie, że sie zgodzili. Czyli co, umowa rozwiązana tak ?

Powrót